Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem. Szybki obiad

Ziemniaki stanową wielkie źródło kulinarnych inspiracji. Doskonałym przykładem są zapiekanki. Zazwyczaj zawierają to, co mamy praktycznie zawsze w lodówce: warzywa, kiełbasę lub inne mięso. Świetnie nadają się na rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Przepis z bloga "Tanio szybko smacznie".

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem. Szybki obiadZapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem. Szybki obiad
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g boczku gotowanego
  • 40 g masła klarowanego
  • 400 ml śmietanki 30 proc.
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 60 g sera żółtego (cheddar lub mozarella)
  • duża garść pomidorków koktajlowych
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy chwilę na maśle klarowanym w dużej, głębokiej patelni. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno, dodajemy do boczku i szklimy. Dokładamy ziemniaki, wlewamy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i dodajemy szpinak. Ponownie mieszamy i przez chwilę dusimy na niewielkim ogniu. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch zapiekanki. Pomidorki myjemy, przekrawamy na pół i układamy na serze. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni (160 stopni termoobieg).

Wybrane dla Ciebie
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit