Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem. Szybki obiad
Ziemniaki stanową wielkie źródło kulinarnych inspiracji. Doskonałym przykładem są zapiekanki. Zazwyczaj zawierają to, co mamy praktycznie zawsze w lodówce: warzywa, kiełbasę lub inne mięso. Świetnie nadają się na rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Przepis z bloga "Tanio szybko smacznie".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 150 g boczku gotowanego
- 40 g masła klarowanego
- 400 ml śmietanki 30 proc.
- 250 g mrożonego szpinaku
- 60 g sera żółtego (cheddar lub mozarella)
- duża garść pomidorków koktajlowych
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz do smaku
Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy chwilę na maśle klarowanym w dużej, głębokiej patelni. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno, dodajemy do boczku i szklimy. Dokładamy ziemniaki, wlewamy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i dodajemy szpinak. Ponownie mieszamy i przez chwilę dusimy na niewielkim ogniu. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch zapiekanki. Pomidorki myjemy, przekrawamy na pół i układamy na serze. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni (160 stopni termoobieg).
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze