Trwa ładowanie...
d4b33av
05-08-2021 09:14

Bakłażan po syczuańsku. Gratka dla wielbicielii ostrej kuchni

Przepis

"Receptura na to wyjątkowe danie pochodzi z prowincji Syczuan i tamtejsza nazwa dania brzmi 'pachnący rybą bakłażan'. Choć danie nic wspólnego z rybą nie ma, odnosi się do kombinacji smaków. Sos, który wspaniale pasuje do wielu dań rybnych z Syczuanu" -npisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

d4b33av
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Andrey Kravtzov
Składniki
  • 10 małych chińskich bakłażanów, pokrojonych wzdłuż (lub 3 zwykłe bakłażany)
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 czerwona papryczka chili drobno posiekana
  • 2 cm świeżego imbiru obranego i startego
  • 1 posiekana dymka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mirinu
  • 2 łyżki czarnego chińskiego octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru muscovado
Przepis
  • Wok lub szeroki rondel ustaw na dużym ogniu, dodaj 1 łyżkę oleju i rozprowadź w woku. Gdy wok jest gorący, dodaj bakłażany w jednej warstwie.
  • Smaż 2 minuty i odwróć każdy kawałek, aby równomiernie się podsmażył z drugiej strony. Smaż kolejne 2-3 minuty, od czasu do czasu przewracając.
  • Bakłażan powinien zmienić kolor, skórka powinna być pomarszczona, a miąższ miękki
  • Odłóż bakłażany na bok w woku i dodaj 1 łyżkę oleju, czosnek, papryczkę chili, imbir i dymkę.
  • Mieszaj, aż poczujesz wszystkie aromaty. Połącz delikatnie z bakłażanem i smaż mieszając przez minutę. Dodaj sos sojowy, czarny ocet i cukier i wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Natychmiast podawaj.
Bakłażan po syczuańsku. Gratka dla wielbicielii ostrej kuchni
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4b33av
d4b33av
d4b33av
d4b33av
Więcej tematów
d4b33av

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj