Trwa ładowanie...
d33k1qi
Anna Kamińska

Bakłażan po syczuańsku. Gratka dla wielbicielii ostrej kuchni

Przepis

"Receptura na to wyjątkowe danie pochodzi z prowincji Syczuan i tamtejsza nazwa dania brzmi 'pachnący rybą bakłażan'. Choć danie nic wspólnego z rybą nie ma, odnosi się do kombinacji smaków. Sos, który wspaniale pasuje do wielu dań rybnych z Syczuanu" -npisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

d33k1qi
2.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Andrey Kravtzov
Składniki
  • 10 małych chińskich bakłażanów, pokrojonych wzdłuż (lub 3 zwykłe bakłażany)
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 czerwona papryczka chili drobno posiekana
  • 2 cm świeżego imbiru obranego i startego
  • 1 posiekana dymka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mirinu
  • 2 łyżki czarnego chińskiego octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru muscovado
Przepis
  • Wok lub szeroki rondel ustaw na dużym ogniu, dodaj 1 łyżkę oleju i rozprowadź w woku. Gdy wok jest gorący, dodaj bakłażany w jednej warstwie.
  • Smaż 2 minuty i odwróć każdy kawałek, aby równomiernie się podsmażył z drugiej strony. Smaż kolejne 2-3 minuty, od czasu do czasu przewracając.
  • Bakłażan powinien zmienić kolor, skórka powinna być pomarszczona, a miąższ miękki
  • Odłóż bakłażany na bok w woku i dodaj 1 łyżkę oleju, czosnek, papryczkę chili, imbir i dymkę.
  • Mieszaj, aż poczujesz wszystkie aromaty. Połącz delikatnie z bakłażanem i smaż mieszając przez minutę. Dodaj sos sojowy, czarny ocet i cukier i wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Natychmiast podawaj.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Bakłażan po syczuańsku. Gratka dla wielbicielii ostrej kuchni
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d33k1qi

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33k1qi
d33k1qi
d33k1qi
d33k1qi
Więcej tematów
d33k1qi