WP
WP

Tarta warzywna z kolorowych pasków. Smak jesieni - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Dietolog.pl
Podziel się

Tarta warzywna ma swój urok. - Tym razem postanowiłam poeskperymentować również z ciastem i zrobiłam go z mąki, oliwy, soli i wody (jak prawdziwa włoska mama, hehe). Wyszło nie takie delikatne jak kruche ciasto z poprzedniej tarty, ale była bardzo smaczna i tą także zjedliśmy ze smakiem - pisze Angelina, autorka bloga "Dietolog".

Składniki

Ciasto:

  • 180g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 100 ml oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • ok. 4-5 łyżek zimnej wody

Farsz:

  • 1 cienka cukinia zielona
  • 1 cienka cukinia żółta
  • 1 cienki bakłażan (można kupić w Auchan)
  • 1 dosyć duża marchewka
  • 3 jajka
  • 160 ml jogurtu kokosowego (można kupić np. kokosowy w Lidlu) lub mleka roślinnego
  • szczypta soli i 1/2 łyżeczki tymianku do smaku
Przepis

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i tymianek, wlać oliwę i wodę. Zarobić ciasto i jeśli potrzeba, wlać jeszcze trochę wody, żeby ciasto dało się rozwałkować. Utworzyć kulę, przenieść na stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek przenieść do formy i wyłożyć pokrojonymi w paski warzywami. Ja je układałam spiralnie od brzegu do środka.

WP

Kiedy tarta wypełni się warzywami, roztrzepać jajka i wymieszać je z jogurtem. Doprawić do smaku sporą szczyptą soli i suszonym (albo i świeżym) tymiankiem i zalać tartę. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz też przepis na rozgrzewającą zupę z jarmużu

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP