Tarta warzywna z kolorowych pasków. Smak jesieni
Tarta warzywna ma swój urok. - Tym razem postanowiłam poeskperymentować również z ciastem i zrobiłam go z mąki, oliwy, soli i wody (jak prawdziwa włoska mama, hehe). Wyszło nie takie delikatne jak kruche ciasto z poprzedniej tarty, ale była bardzo smaczna i tą także zjedliśmy ze smakiem - pisze Angelina, autorka bloga "Dietolog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto:
- 180g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 100 ml oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- ok. 4-5 łyżek zimnej wody
Farsz:
- 1 cienka cukinia zielona
- 1 cienka cukinia żółta
- 1 cienki bakłażan (można kupić w Auchan)
- 1 dosyć duża marchewka
- 3 jajka
- 160 ml jogurtu kokosowego (można kupić np. kokosowy w Lidlu) lub mleka roślinnego
- szczypta soli i 1/2 łyżeczki tymianku do smaku
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i tymianek, wlać oliwę i wodę. Zarobić ciasto i jeśli potrzeba, wlać jeszcze trochę wody, żeby ciasto dało się rozwałkować. Utworzyć kulę, przenieść na stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek przenieść do formy i wyłożyć pokrojonymi w paski warzywami. Ja je układałam spiralnie od brzegu do środka.
Kiedy tarta wypełni się warzywami, roztrzepać jajka i wymieszać je z jogurtem. Doprawić do smaku sporą szczyptą soli i suszonym (albo i świeżym) tymiankiem i zalać tartę. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zobacz też przepis na rozgrzewającą zupę z jarmużu
src="https://d.wpimg.pl/1823067419-1711342361/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze