Trwa ładowanie...
d2isyz5
d2isyz5

Gołąbki z kaszą gryczaną i bryndzą

Przepis
4.4
(5 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 średnie cebule
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 200 g bryndzy
  • 2 jajka
  • 1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 małe ząbki czosnku
Przepis

Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Zagotuj.

W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.

Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj na jednolitą masę.

Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.

Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj passatę, rozgnieciony czosnek i świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny.

Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.

Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniakami albo bułką pszenną.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

d2isyz5

Podziel się opinią

Share
d2isyz5

d2isyz5
d2isyz5
d2isyz5