Trwa ładowanie...
d2cnfso

Kasza gryczana

Shutterstock
Źródło: Shutterstock

Kasza gryczana powinna pojawiać się na naszych talerzach jak najczęściej. Jest bardzo zdrowa, a w kuchni można wykorzystać ją na wiele sposobów.

Kasza gryczana jest znana już od dawna. W Chinach wykorzystywano jej właściwości zdrowotne już w VI wieku p.n.e. W Europie zaczęła się pojawiać już w VI wieku przed Chrystusem, a w naszym kraju znana jest od 500 lat.

Czym właściwie jest kasza gryczana? To nic innego jak wyłuskane ziarna gryki zwyczajnej. Jeśli w okresie letnim zauważymy pola pokryte roślinami o drobnych białych lub różowych kwiatach, najprawdopodobniej będzie to właśnie gryka.

Na tle owsa, jęczmienia czy pszenicy, gryka wyróżnia się tym, że nie znajdziemy w niej glutenu, dlatego osoby, które chorują na celiakię mogą bez obaw sięgać po ten rodzaj kaszy.

Kasza gryczana – dlaczego warto jeść
Właściwości kaszy gryczanej są naprawdę imponujące. Znajdziemy w niej bardzo dużo dobrze przyswajalnego białka. Badania pokazują, że jest to nawet 11-16 proc masy produktu. Co więcej, kasza gryczana jest również bogata w błonnik. To właśnie on obgrywa bardzo ważną rolę w procesie trawienia, ponieważ pobudza perystaltykę jelit. Dodatkowo może obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.

Kasza gryczana jest również skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminy B6, E i K, tiaminę, niacynę i foliany oraz wapń, potas, sód, żelazo, fosfor i magnez.

Kasza gryczana – jak gotować
Wiele osób niechętnie sięga po kaszę gryczaną, ponieważ swego czasu przedszkola i stołówki szkolne serwowały nam ją w formie rozgotowanej papki. Warto jednak przełamać się i spróbować samemu ją ugotować. Będzie wtedy sypka, elastyczna, jędrna i naprawdę dobra. Sekretem jest odpowiednia proporcja wody do kaszy.

Do jednej szklanki suchej kaszy należy odmierzyć ¼ szklanki wody. Dodajmy również łyżkę oliwy, a nasza kasza nie będzie "lepka". Następnie kaszę należy gotować przez 5-7 minut na małym ogniu.

Kasza gryczana – jak podawać
Kaszę gryczaną możemy podawać jako dodatek do dań obiadowych, zastępując nią np. ziemniaki. Ale możemy także przygotować potrawy, których będzie ona bazą i głównym składnikiem. Zaserwowana z duszonymi warzywami będzie bardzo zdrowym i sycącym posiłkiem. Jeśli chcemy odpocząć nieco od tradycyjnych mielonych, z kaszy gryczanej możemy także zrobić kotlety. Świetnie będzie się również łączyła ze smakiem grzybów leśnych lub pieczarek.

d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj