Kasza gryczana
Kasza gryczana powinna pojawiać się na naszych talerzach jak najczęściej. Jest bardzo zdrowa, a w kuchni można wykorzystać ją na wiele sposobów.
Kasza gryczana jest znana już od dawna. W Chinach wykorzystywano jej właściwości zdrowotne już w VI wieku p.n.e. W Europie zaczęła się pojawiać już w VI wieku przed Chrystusem, a w naszym kraju znana jest od 500 lat.
Czym właściwie jest kasza gryczana? To nic innego jak wyłuskane ziarna gryki zwyczajnej. Jeśli w okresie letnim zauważymy pola pokryte roślinami o drobnych białych lub różowych kwiatach, najprawdopodobniej będzie to właśnie gryka.
Na tle owsa, jęczmienia czy pszenicy, gryka wyróżnia się tym, że nie znajdziemy w niej glutenu, dlatego osoby, które chorują na celiakię mogą bez obaw sięgać po ten rodzaj kaszy.
Kasza gryczana – dlaczego warto jeść
Właściwości kaszy gryczanej są naprawdę imponujące. Znajdziemy w niej bardzo dużo dobrze przyswajalnego białka. Badania pokazują, że jest to nawet 11-16 proc masy produktu. Co więcej, kasza gryczana jest również bogata w błonnik. To właśnie on obgrywa bardzo ważną rolę w procesie trawienia, ponieważ pobudza perystaltykę jelit. Dodatkowo może obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Kasza gryczana jest również skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminy B6, E i K, tiaminę, niacynę i foliany oraz wapń, potas, sód, żelazo, fosfor i magnez.
Kasza gryczana – jak gotować
Wiele osób niechętnie sięga po kaszę gryczaną, ponieważ swego czasu przedszkola i stołówki szkolne serwowały nam ją w formie rozgotowanej papki. Warto jednak przełamać się i spróbować samemu ją ugotować. Będzie wtedy sypka, elastyczna, jędrna i naprawdę dobra. Sekretem jest odpowiednia proporcja wody do kaszy.
Do jednej szklanki suchej kaszy należy odmierzyć ¼ szklanki wody. Dodajmy również łyżkę oliwy, a nasza kasza nie będzie "lepka". Następnie kaszę należy gotować przez 5-7 minut na małym ogniu.
Kasza gryczana – jak podawać
Kaszę gryczaną możemy podawać jako dodatek do dań obiadowych, zastępując nią np. ziemniaki. Ale możemy także przygotować potrawy, których będzie ona bazą i głównym składnikiem. Zaserwowana z duszonymi warzywami będzie bardzo zdrowym i sycącym posiłkiem. Jeśli chcemy odpocząć nieco od tradycyjnych mielonych, z kaszy gryczanej możemy także zrobić kotlety. Świetnie będzie się również łączyła ze smakiem grzybów leśnych lub pieczarek.