Okrągłe pierogi z boczniakami i kaszą gryczaną
Okrągłe pierożki z grzybowym farszem to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: |
Farsz:
- 500 g boczniaków
- 1 cebula
- 200g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- sól, pieprz, oliwa
Ciasto:
- 400 g mąki (pszennej, jasnej orkiszowej)
- 250 ml bardzo gorącej wody
- 3 łyżki oleju lub roztopionego masła
Podsmaż cebulkę na oliwie. Dodaj pokrojone drobno boczniaki. Duś grzyby z cebulą aż grzyby zmiękną i odparują wodę, kilka minut. Połowę kaszy i grzybów zmiksuj krótko. (Można ten krok pominąć ale zmiksowane składniki fajnie połączą farsz). Połącz kaszę, grzyby i ich mix. Odłóż do czasu przygotowania ciasta.
Do miski wsyp mąkę, zalej gorącą wodą, dolej tłuszcz. Odstaw na chwilę po czym wymieszaj łyżką, aż mąka wchłonie płyny (ciasto jest jeszcze bardzo gorące). Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło z łatwością od blatu i rąk. Odkrywaj kawałki ciasta, resztę pozostaw w misce pod przykryciem, aby nie wyschło i było ciepłe. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wycinaj koła o średnicy około 5 cm. Nałóż farsz na 1 koło, przykryj drugim i zlep brzegi. Jeśli chcesz uzyskać taki skręt jak na zdjęciu, podwijaj po kawałku ciasta do góry i zlepiaj z resztą. Gotuj w wodzie z odrobiną oliwy/oleju około 4-5 minut od wypłynięcia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze