Okrągłe pierogi z boczniakami i kaszą gryczaną

Okrągłe pierożki z grzybowym farszem to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.

Okrągłe pierogi z boczniakami i kaszą gryczanąOkrągłe pierogi z boczniakami i kaszą gryczaną
Joanna Byczkiewicz

Farsz:

  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 200g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • sól, pieprz, oliwa

Ciasto:

  • 400 g mąki (pszennej, jasnej orkiszowej)
  • 250 ml bardzo gorącej wody
  • 3 łyżki oleju lub roztopionego masła

Przepis

Podsmaż cebulkę na oliwie. Dodaj pokrojone drobno boczniaki. Duś grzyby z cebulą aż grzyby zmiękną i odparują wodę, kilka minut. Połowę kaszy i grzybów zmiksuj krótko. (Można ten krok pominąć ale zmiksowane składniki fajnie połączą farsz). Połącz kaszę, grzyby i ich mix. Odłóż do czasu przygotowania ciasta.

Przepis

Do miski wsyp mąkę, zalej gorącą wodą, dolej tłuszcz. Odstaw na chwilę po czym wymieszaj łyżką, aż mąka wchłonie płyny (ciasto jest jeszcze bardzo gorące). Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło z łatwością od blatu i rąk. Odkrywaj kawałki ciasta, resztę pozostaw w misce pod przykryciem, aby nie wyschło i było ciepłe. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wycinaj koła o średnicy około 5 cm. Nałóż farsz na 1 koło, przykryj drugim i zlep brzegi. Jeśli chcesz uzyskać taki skręt jak na zdjęciu, podwijaj po kawałku ciasta do góry i zlepiaj z resztą. Gotuj w wodzie z odrobiną oliwy/oleju około 4-5 minut od wypłynięcia.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje