Trwa ładowanie...
d47p1ze
20-11-2018 12:13

Śledzik nie tylko w oleju. Przepyszne burgery

Przepis

Śledź wcale nie musi być nudny. Możemy go podać na 1000 różnych sposobów. - Mój przepis na burgery ze śledzi nie jest oczywisty, bo do ryby dodałam suszone owoce. Taki kotlet nadaje się zarówno na obiad z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, jak również do buły, jako składnik pożywnej kanapki (fishburgera) - przekonuje autorka bloga Dietolog.

d47p1ze
4.9
(27 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Dietolog
Źródło: Dietolog
Składniki
  • 4 tuszki lub 8 niewielkich filetów ze śledzi (lepiej od razu filety, nie będziecie się bawić w wycinanie)
  • 20 g suszonych owoców (u mnie było to 5 suszonych śliwek)
  • pęczek pietruszki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia np. rzepakowego

Do podania:

  • 80 g kaszy gryczanej
  • 4 małe ogórki kiszone
Przepis

Filety śledziowe oczyścić i włożyć do pojemnika blendera. Zmiksować na rybi mus i przełożyć do miski. Suszone owoce drobno pokroić i dodać do mięsa. Ja użyłam suszonej śliwki, ale z pewnością świetnie się sprawdzi żurawina czy rodzynki. Pęczek pietruszki posiekać razem z łodyżkami. Połowę natki dodać do masy na rybne burgery. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 4 płaskie kotlety (bez dodatku jajek ani bułki tartej) i smażyć je po około 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Warto użyć patelni z nieprzywieralną powłoką, żeby użyć jak najmniej tłuszczu.

Kaszę gryczaną ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu – ja zazwyczaj gotuję ok. 10-15 minut w osolonej wodzie w proporcji 2,5:1 i pozostawiam w cieple do wchłonięcia przez kaszę wody. Drugą połowę posiekanej natki pietruszki dodać do ugotowanej kaszy gryczanej przed podaniem i wymieszać dokładnie.

Burgery podawać z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną z natką pietruszki i ogórkiem kiszonym. Polecam dodanie do kaszy świeżo siekanej pietruszki. Taka drobna rzecz, a zupełnie zmienia jej konsystencję i smak.

Śledzik nie tylko w oleju. Przepyszne burgery
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

36
93

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
d47p1ze
d47p1ze
d47p1ze
Więcej tematów
d47p1ze

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj