Domowy chleb gryczany. Takiego nie kupisz w piekarni
Wydaje ci się ze domowy chleb to trudne zadanie? Nic bardziej mylnego. Z przepisem Ewy Wachowicz na pyszny gryczany wypiek z czarnuszką możesz zostać mistrzem kuchni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- ½ kg kaszy gryczanej niepalonej
- ¾ szklanki mleka migdałowego
- 30 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- garść prażonych pestek dyni i słonecznika
- garść płatków migdałowych
- czarnuszka do posypania
Kaszę wsypać do miski, zalać wodą (ok. 5 cm powyżej ziaren) i odstawić na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie przelać przez sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić. Wrzucić do miksera, dodać ½ szklanki mleka oraz drożdże. Zmiksować.
W razie potrzeby wlać resztę mleka (aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany). Przyprawić solą, zmiksować. Wrzucić bakalie, wymieszać i przełożyć do foremki (natłuszczonej smalcem gęsim i wysypanej mąką gryczaną; wymiary blaszki 30 cm x 12 cm).
Wyrównać i posypać czarnuszką. Wstawić na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 65 st. C, ew. zostawić na godzinę w ciepłym miejscu, by ciasto podwoiło objętość. Piec przez 15 minut w temp. 200 st. C. Następnie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez 45 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze