ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9

Domowy chleb gryczany. Takiego nie kupisz w piekarni - Przepis

Wydaje ci się ze domowy wypiek chleba to trudne zadanie? Nic bardziej mylnego. Z przepisem Ewy Wachowicz na pyszny gryczany chlebek z czarnuszką możesz zostać mistrzem kuchni.

ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9
Trwa ładowanie...
Zdjęcie fot. Grzegorz Kozakiewicz
Podziel się
Składniki
  • ½ kg kaszy gryczanej niepalonej
  • ¾ szklanki mleka migdałowego
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • garść prażonych pestek dyni i słonecznika
  • garść płatków migdałowych
  • czarnuszka do posypania
Przepis

Kaszę wsypać do miski, zalać wodą (ok. 5 cm powyżej ziaren) i odstawić na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie przelać przez sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić. Wrzucić do miksera, dodać ½ szklanki mleka oraz drożdże. Zmiksować. W razie potrzeby wlać resztę mleka (aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany). Przyprawić solą, zmiksować. Wrzucić bakalie, wymieszać i przełożyć do foremki (natłuszczonej smalcem gęsim i wysypanej mąką gryczaną; wymiary blaszki 30 cm x 12 cm). Wyrównać i posypać czarnuszką. Wstawić na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 65 st. C, ew. zostawić na godzinę w ciepłym miejscu, by ciasto podwoiło objętość. Piec przez 15 minut w temp. 200 st. C. Następnie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez 45 minut.

ycipk-yctpw9
fot. Grzegorz Kozakiewicz fot. Grzegorz Kozakiewicz
Podziel się
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9