Trwa ładowanie...
d1wjsdd
d1wjsdd

Domowy chleb gryczany. Takiego nie kupisz w piekarni

Przepis

Wydaje ci się ze domowy chleb to trudne zadanie? Nic bardziej mylnego. Z przepisem Ewy Wachowicz na pyszny gryczany wypiek z czarnuszką możesz zostać mistrzem kuchni.

2.7
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Domowy chleb gryczany. Takiego nie kupisz w piekarni
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • ½ kg kaszy gryczanej niepalonej
  • ¾ szklanki mleka migdałowego
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • garść prażonych pestek dyni i słonecznika
  • garść płatków migdałowych
  • czarnuszka do posypania
Przepis

Kaszę wsypać do miski, zalać wodą (ok. 5 cm powyżej ziaren) i odstawić na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie przelać przez sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić. Wrzucić do miksera, dodać ½ szklanki mleka oraz drożdże. Zmiksować.

W razie potrzeby wlać resztę mleka (aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany). Przyprawić solą, zmiksować. Wrzucić bakalie, wymieszać i przełożyć do foremki (natłuszczonej smalcem gęsim i wysypanej mąką gryczaną; wymiary blaszki 30 cm x 12 cm).

Wyrównać i posypać czarnuszką. Wstawić na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 65 st. C, ew. zostawić na godzinę w ciepłym miejscu, by ciasto podwoiło objętość. Piec przez 15 minut w temp. 200 st. C. Następnie zmniejszyć temp. do 180 st. C i piec przez 45 minut.

fot. Grzegorz Kozakiewicz fot. Grzegorz Kozakiewicz
fot. Grzegorz Kozakiewicz (fot. Grzegorz Kozakiewicz)
Domowy chleb gryczany. Takiego nie kupisz w piekarni
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

25
16
Share
d1wjsdd
d1wjsdd
d1wjsdd
d1wjsdd
d1wjsdd