Trwa ładowanie...
d4attob
d4attob

Klopsiki gryczane. Wypróbuj na obiad

Przepis

Klopsiki z kaszy gryczanej z dodatkiem brokuła to świetny pomysł na smaczny obiad bez mięsa lub lekką przekąskę. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu czosnkowego. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Gotuj ze mną".

3.5
(15 głosów)
Oceń:
d4attob
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Gotuj ze mną
Zdjęcie
Składniki
  • 200 g kaszy gryczanej palonej ugotowanej na sypko
  • brokuł ugotowany
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko + żółtko
  • 2 łyżeczki prażonych pestek słonecznika
  • pęczek pietruszki
  • pieprz, sól
Przepis

Kaszę ugotowaną lekko zmiksować, brokuła rozdrobnić, cebulę i czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać brokuła, chwilę przesmażyć (ok. 5 min). Dodać warzywa do kaszy, dołożyć jajka, słonecznik, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Formować owalne pulpety, układać w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać około 20-25 minut w temp. 200 stopni. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym lub jogurtem naturalnym i posypane natką pietruszki.

Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na bezę czekoladową

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Klopsiki gryczane. Wypróbuj na obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

48
8
Share
d4attob
d4attob
d4attob

d4attob
d4attob
d4attob