Zapiekana kasza gryczana na słodko
Kasza gryczana kojarzy się głównie z wytrawnymi daniami. Podajemy ja jako dodatek do mięsnych sosów, używamy do farszów i zapiekanek. Jednak kasza gryczana (szczególnie niepalona) wyśmienicie smakuje również na słodko. Zapiekana ze śmietaną kremówka, cynamonem i bakaliami sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- sól
- 1 jajko
- 0,5 szklanki słodkiej śmietany
- szczypta cynamonu i imbiru
- 30 dag rodzynek
- 2 łyżki masła
- Dwie szklanki wody zagotować, osolić, wsypać kaszę. Przykryć, gotować 30 minut na małym ogniu. Odstawić.
- Śmietanę, cukier, jajko, rodzynki i przyprawy dodać do kaszy i wymieszać.
- Żaroodporne foremki wysmarować masłem, włożyć kaszę.
- Zapiekać 15 minut w temp. 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze