ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9

Galaretka a'la zimne nóżki - Przepis

Trwa ładowanie...
Galaretka a'la zimne nóżki
Podziel się
Składniki
  • około 1,5 kg golonki
    • 2 nóżki wieprzowe
    • 1-2 szt. marchewka
    • 1 mała pietruszka
    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • do smaku sól i pieprz
    • pół puszki groszku konserwowego
    • 2 jajka na twardo
    • świeża natka pietruszki
    • 2 szczypty kurkumy
Przepis

Nóżki i golonki myjemy,zalewamy wodą i gotujemy.Solimy odrobinę,wkładamy liść laurowy i ziele.Dokładamy obraną marchewkę i pietruszkę.Wszystko gotujemy do miękkości.Wcześniej jednak wyjmujemy marchew i pietruszkę,gdyż mogą nam się rozgotować. Wyjmujemy mieso,a wywar przelewamy przez sito.Marchew i pietruszkę kroimy według uznania(ja pokroiłam marchewkę w plastery a pietruszkę w kostkę).

Mięso obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki.Wszystko wkładamy do przecedzonego wywaru.Dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu do smaku i kurkumę.Na dno salaterek układamy kawałki jajek,wsypujemy po łyżce odsączonego groszkuwsypujemy troszkę posiekanej natki pietruszki i wlewamy galaretę. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki.

Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-yctpw9
ycipk-yctpw9