Czekoladowe kanapki z bezą i malinami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- Ciasteczka:
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 40 g ciemnego kakao
- 300 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Bezy:
- 3 białka
- 180 g cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- maliny
- kilka listków świeżej mięty
1. Najpierw ciasteczka. Do miski przesiać mąkę, dodać kakao i wymieszać je z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Białka na bezy włożyć do lodówki.
2. Masło utrzeć z cukrem, przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż powstanie puszysta, lekka masa.
3. Następnie do masy dodać składniki z pierwszego punktu i dokładnie wymieszać (można rękoma). Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie, można je wstawić do lodówki na 30-60 minut, aby łatwiej było formować ciasteczka.
4. Z ciasta w rękach wałkować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 22 sztuki) i układać je na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy między ciasteczkami. Kulki lekko spłaszczyć.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni C, przy funkcji termoobieg przez 15 minut (na funkcji góra - dół w 180 stopniach).
6. Białka posolić i zacząć ubijać, a kiedy zaczną sztywnieć - powoli wsypać cukier. Do ubitej masy dodać sok z cytryny i delikatnie zamieszać. Za pomocą rękawa cukierniczego (lub szprycy) nakładać bezy na blachę z pergaminem.
7. Ciasteczka wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Temperaturę zmniejszyć do 90 stopni C i po chwili włożyć bezy. Po godzinie przestawić temperaturę na 60 stopni C i suszyć bezy jeszcze przez następną godzinę.
8. Na koniec zmiksować w blenderze maliny z mięta i poskładać całą "kanapkę" - ciasteczka tworzą spód i górę, beza wypełnienie, a sos malinowy to oryginalny dodatek.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze