Trwa ładowanie...
dfdol7p
Kamila Tokarska

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi. Zdrowszy pomysł na ciasto

Przepis

Murzynek to ciasto, które kojarzy się ze smakami dzieciństwa i domowymi wypiekami. Poniższe propozycja jest nieco zdrowsza od klasycznej - część mąki zastąpiono bowiem czerwoną fasolą. Sprawdzony przepis z bloga* "Ugotowane - Pozamiatane".*

dfdol7p
5.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.ugotowanepozamiatane.pl
Źródło: www.ugotowanepozamiatane.pl
Składniki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • puszka czerwonej fasoli – odsączona
  • 3 łyżki kakao
  • łyżka kawy zbożowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • płaska łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • forma do ciasta keksówka posmarowana olejem i podsypana 2 łyżkami wiórków kokosowych
  • polewa czekoladowa (opcjonalnie)
Przepis

Jajka utrzeć mikserem z cukrem, a następnie zmiksować z fasolą i olejem na gładką masę. Mąkę dokładnie wymieszać w misce z kakao, kawą zbożową, sodą i cynamonem. Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać. Ciasto piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół). Kiedy murzynek ostygnie, polać go polewą czekoladową. Przy podawaniu możemy ozdobić każdy kawałek sezonowymi owocami.
Zobacz także: migdałowe ciasto ze śliwkami - proste i szybkie

Polecamy wideo: krem czekoladowy

Murzynek fasolowy z wiórkami kokosowymi. Zdrowszy pomysł na ciasto
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
dfdol7p

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dfdol7p
dfdol7p
dfdol7p
dfdol7p
Więcej tematów
dfdol7p