Zrazy wołowe po staropolsku. Prosty sposób na pyszny obiad
Zrazy to jedna z tych potraw, o których można usłyszeć, kiedy Polacy rozmawiają o przeszłości, ale i dziś mogą smakować wyśmienicie. Poznajcie prosty przepis na pyszny obiad, który posmakuje każdemu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 steki wołowe (po ok. 150 g każdy)
- 4 łyżki musztardy Dijon
- 2-3 ogórki konserwowe (pokrojone w paski)
- czerwona papryka (pokrojona w paski)
- 4-5 suszonych grzybów
- szklanka czerwonego wina
- kromka żytniego chleba (może być suchy)
- liść laurowy
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- sól i biały pieprz do smaku
Dzień wcześniej namocz grzyby w gorącej wodzie (zachowaj wywar). Mięso włóż do torebki plastikowej albo umieść między warstwami folii spożywczej i rozbij wałkiem, żeby plastry były bardzo cienkie i łatwo można było je zawinąć. Każdy plaster mięsa nasmaruj musztardą z jednej strony, a potem przekrój na pół, żeby uzyskać cztery zrazy. Pośrodku każdego plastra nałóż paski ogórków i papryki, a potem zawiń i zepnij dwiema lub trzema wykałaczkami. Ułóż zrazy w garnku, dodaj namoczone grzyby wraz z wywarem, czerwone wino, kromkę chleba, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw solą i pieprzem. Garnek postaw na średnim ogniu, a kiedy zawartość zacznie bulgotać, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 2,5 godziny. Co jakiś czas dolewaj wody lub wina. Podawaj z purée ziemniaczanym, chrupiącym chlebem albo kaszą gryczaną.
Przepis na zrazy wołowe pochodzi z książki Zuzy Zak "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie".
Zobacz także wideo: Sekret pysznego rosołu
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze