Trwa ładowanie...
d2pz71f
02-11-2017 14:42

Zrazy wołowe po staropolsku. Prosty sposób na pyszny obiad

Przepis

Zrazy to jedna z tych potraw, o których można usłyszeć, kiedy Polacy rozmawiają o przeszłości, ale i dziś mogą smakować wyśmienicie. Poznajcie prosty przepis na pyszny obiad, który posmakuje każdemu.

d2pz71f
4.3
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

"Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"
Źródło: "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"
Składniki
  • 2 steki wołowe (po ok. 150 g każdy)
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 2-3 ogórki konserwowe (pokrojone w paski)
  • czerwona papryka (pokrojona w paski)
  • 4-5 suszonych grzybów
  • szklanka czerwonego wina
  • kromka żytniego chleba (może być suchy)
  • liść laurowy
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól i biały pieprz do smaku
Przepis

Dzień wcześniej namocz grzyby w gorącej wodzie (zachowaj wywar). Mięso włóż do torebki plastikowej albo umieść między warstwami folii spożywczej i rozbij wałkiem, żeby plastry były bardzo cienkie i łatwo można było je zawinąć. Każdy plaster mięsa nasmaruj musztardą z jednej strony, a potem przekrój na pół, żeby uzyskać cztery zrazy. Pośrodku każdego plastra nałóż paski ogórków i papryki, a potem zawiń i zepnij dwiema lub trzema wykałaczkami. Ułóż zrazy w garnku, dodaj namoczone grzyby wraz z wywarem, czerwone wino, kromkę chleba, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw solą i pieprzem. Garnek postaw na średnim ogniu, a kiedy zawartość zacznie bulgotać, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 2,5 godziny. Co jakiś czas dolewaj wody lub wina. Podawaj z purée ziemniaczanym, chrupiącym chlebem albo kaszą gryczaną.

Przepis na zrazy wołowe pochodzi z książki Zuzy Zak "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie".

  "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"
Źródło: "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie"

Zobacz także wideo: Sekret pysznego rosołu

Zrazy wołowe po staropolsku. Prosty sposób na pyszny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pz71f
d2pz71f
d2pz71f
d2pz71f
Więcej tematów
d2pz71f