Trwa ładowanie...
d47xktj

Niby kaszanka. Zapiekanka z kaszy i mięsa

Przepis

Niby kaszanka – zapiekanka z kaszy i mięsa wywodzi się z PRL-u, z czasów gdy w sklepach nie było nawet kaszanki i wszyscy kombinowali, aby zrobić coś z czegoś, co akurat zdobyli w sklepie lub uchowało się w zakamarkach spiżarni. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

d47xktj
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 1,5 szklanki kaszy perłowej
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 400–500 g mielonego mięsa wieprzowego z wołowym, może być samo wieprzowe
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka przyprawy myśliwskiej
  • 3 utłuczone jagody jałowca
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta
Przepis
  • Kaszę opłukać, odsączyć, przełożyć do garnka. Wlać bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 20 minut.
  • Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Cebulę poddusić na tłuszczu do miękkości, nie rumienić. Dodać mięso i razem przesmażyć.Dodać majeranek oraz jałowiec. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością przyprawy myśliwskiej. Masa mięsna powinna być pikantna.
  • Dodać kaszę i razem przesmażyć.
  • Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy. Wyrównać lekko dociskając. Oprószyć bułką tartą.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do do 180 stopni na około 30 minut.
  • Podawać na gorąco lub na zimno.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Niby kaszanka. Zapiekanka z kaszy i mięsa
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
Share
d47xktj

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47xktj
d47xktj
d47xktj
d47xktj
Więcej tematów
d47xktj