Niby kaszanka. Zapiekanka z kaszy i mięsa
Niby kaszanka – zapiekanka z kaszy i mięsa wywodzi się z PRL-u, z czasów gdy w sklepach nie było nawet kaszanki i wszyscy kombinowali, aby zrobić coś z czegoś, co akurat zdobyli w sklepie lub uchowało się w zakamarkach spiżarni. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1,5 szklanki kaszy perłowej
- 3 szklanki bulionu
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- 400–500 g mielonego mięsa wieprzowego z wołowym, może być samo wieprzowe
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka przyprawy myśliwskiej
- 3 utłuczone jagody jałowca
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta
- Kaszę opłukać, odsączyć, przełożyć do garnka. Wlać bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 20 minut.
- Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę poddusić na tłuszczu do miękkości, nie rumienić. Dodać mięso i razem przesmażyć.Dodać majeranek oraz jałowiec. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością przyprawy myśliwskiej. Masa mięsna powinna być pikantna.
- Dodać kaszę i razem przesmażyć.
- Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy. Wyrównać lekko dociskając. Oprószyć bułką tartą.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do do 180 stopni na około 30 minut.
- Podawać na gorąco lub na zimno.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze