Niby kaszanka. Zapiekanka z kaszy i mięsa

Niby kaszanka – zapiekanka z kaszy i mięsa wywodzi się z PRL-u, z czasów gdy w sklepach nie było nawet kaszanki i wszyscy kombinowali, aby zrobić coś z czegoś, co akurat zdobyli w sklepie lub uchowało się w zakamarkach spiżarni. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Niby kaszanka. Zapiekanka z kaszy i mięsaNiby kaszanka. Zapiekanka z kaszy i mięsa
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 1,5 szklanki kaszy perłowej
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 400–500 g mielonego mięsa wieprzowego z wołowym, może być samo wieprzowe
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka przyprawy myśliwskiej
  • 3 utłuczone jagody jałowca
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta

Przepis

  • Kaszę opłukać, odsączyć, przełożyć do garnka. Wlać bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 20 minut.
  • Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Cebulę poddusić na tłuszczu do miękkości, nie rumienić. Dodać mięso i razem przesmażyć.Dodać majeranek oraz jałowiec. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością przyprawy myśliwskiej. Masa mięsna powinna być pikantna.
  • Dodać kaszę i razem przesmażyć.
  • Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy. Wyrównać lekko dociskając. Oprószyć bułką tartą.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do do 180 stopni na około 30 minut.
  • Podawać na gorąco lub na zimno.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi