Niby kaszanka. Zapiekanka z kaszy i mięsa

Niby kaszanka – zapiekanka z kaszy i mięsa wywodzi się z PRL-u, z czasów gdy w sklepach nie było nawet kaszanki i wszyscy kombinowali, aby zrobić coś z czegoś, co akurat zdobyli w sklepie lub uchowało się w zakamarkach spiżarni. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Niby kaszanka. Zapiekanka z kaszy i mięsaNiby kaszanka. Zapiekanka z kaszy i mięsa
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 1,5 szklanki kaszy perłowej
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 400–500 g mielonego mięsa wieprzowego z wołowym, może być samo wieprzowe
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka przyprawy myśliwskiej
  • 3 utłuczone jagody jałowca
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta

Przepis

  • Kaszę opłukać, odsączyć, przełożyć do garnka. Wlać bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 20 minut.
  • Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • Cebulę poddusić na tłuszczu do miękkości, nie rumienić. Dodać mięso i razem przesmażyć.Dodać majeranek oraz jałowiec. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością przyprawy myśliwskiej. Masa mięsna powinna być pikantna.
  • Dodać kaszę i razem przesmażyć.
  • Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy. Wyrównać lekko dociskając. Oprószyć bułką tartą.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do do 180 stopni na około 30 minut.
  • Podawać na gorąco lub na zimno.
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu