Trwa ładowanie...
d1bjxpi
10-10-2017 09:19

Szarlotka z bezą. Doskonała propozycja na jesienny deser

Przepis

Bardzo aromatyczna i pyszna, podczas pieczenia ładnie pachnie jabłkami i wanilią. Do bezy dodałam troszkę cynamonu, co dobrze poprawia smak ciasta. Jest prosta w przygotowaniu i raczej nikt nie powinien mieć problemu z jej zrobieniem. Pamiętajmy tylko, żeby dobrze osączyć jabłka. Zamiast orzechów włoskich możemy dodać inne bakalie. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d1bjxpi
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 120 g schłodzonego masła
  • 4 żółtka

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 garście poszatkowanych orzechów włoskich

Beza:

  • 4 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 120 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
Przepis

Do miski wsypać suche składniki i wmieszać. Dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki. W tym czasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (bez gniazd nasiennych). Dodać sok z cytryny i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną formę. Jabłka dobrze osączyć z soku (najlepiej rękoma, a sok polecam wypić, bo jest zdrowy i pyszny). Do osączonych jabłek dodać cynamon, orzechy i wymieszać. Przełożyć je na ciasto w blaszce i wyrównać. Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół. Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny. Następnie ciągle mieszając mikserem, dodać stopniowo cukier puder, cynamon i budyń. Mieszać, aż masa zgęstnieje i składniki dobrze się połączą. Gotową pianę przełożyć na jabłka w blaszce i wyrównać. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Szarlotka z bezą piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.
Zobacz także: ciasto kinder bueno - pyszności bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/498463108-833539637/bueno.jpg"/>

Polecamy wideo "Małej Cukierenki" Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Szarlotka z bezą. Doskonała propozycja na jesienny deser
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj