Szarlotka z bezą. Doskonała propozycja na jesienny deser
Bardzo aromatyczna i pyszna, podczas pieczenia ładnie pachnie jabłkami i wanilią. Do bezy dodałam troszkę cynamonu, co dobrze poprawia smak ciasta. Jest prosta w przygotowaniu i raczej nikt nie powinien mieć problemu z jej zrobieniem. Pamiętajmy tylko, żeby dobrze osączyć jabłka. Zamiast orzechów włoskich możemy dodać inne bakalie. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 120 g schłodzonego masła
- 4 żółtka
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 garście poszatkowanych orzechów włoskich
Beza:
- 4 białka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 120 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
Do miski wsypać suche składniki i wmieszać. Dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki. W tym czasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (bez gniazd nasiennych). Dodać sok z cytryny i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną formę. Jabłka dobrze osączyć z soku (najlepiej rękoma, a sok polecam wypić, bo jest zdrowy i pyszny). Do osączonych jabłek dodać cynamon, orzechy i wymieszać. Przełożyć je na ciasto w blaszce i wyrównać. Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół. Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny. Następnie ciągle mieszając mikserem, dodać stopniowo cukier puder, cynamon i budyń. Mieszać, aż masa zgęstnieje i składniki dobrze się połączą. Gotową pianę przełożyć na jabłka w blaszce i wyrównać. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Szarlotka z bezą piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.
Zobacz także: ciasto kinder bueno - pyszności bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/498463108-833539637/bueno.jpg"/>
Polecamy wideo "Małej Cukierenki" Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze