Trwa ładowanie...
d3lebdq
10-10-2017 09:19

Szarlotka z bezą. Doskonała propozycja na jesienny deser

Przepis

Bardzo aromatyczna i pyszna, podczas pieczenia ładnie pachnie jabłkami i wanilią. Do bezy dodałam troszkę cynamonu, co dobrze poprawia smak ciasta. Jest prosta w przygotowaniu i raczej nikt nie powinien mieć problemu z jej zrobieniem. Pamiętajmy tylko, żeby dobrze osączyć jabłka. Zamiast orzechów włoskich możemy dodać inne bakalie. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d3lebdq
3.3
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 120 g schłodzonego masła
  • 4 żółtka

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 garście poszatkowanych orzechów włoskich

Beza:

  • 4 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 120 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
Przepis

Do miski wsypać suche składniki i wmieszać. Dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki. W tym czasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (bez gniazd nasiennych). Dodać sok z cytryny i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną formę. Jabłka dobrze osączyć z soku (najlepiej rękoma, a sok polecam wypić, bo jest zdrowy i pyszny). Do osączonych jabłek dodać cynamon, orzechy i wymieszać. Przełożyć je na ciasto w blaszce i wyrównać. Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół. Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny. Następnie ciągle mieszając mikserem, dodać stopniowo cukier puder, cynamon i budyń. Mieszać, aż masa zgęstnieje i składniki dobrze się połączą. Gotową pianę przełożyć na jabłka w blaszce i wyrównać. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Szarlotka z bezą piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.
Zobacz także: ciasto kinder bueno - pyszności bez pieczenia

Polecamy wideo "Małej Cukierenki" Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Szarlotka z bezą. Doskonała propozycja na jesienny deser
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
7
d3lebdq

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3lebdq
d3lebdq
d3lebdq
d3lebdq
Więcej tematów
d3lebdq