Trwa ładowanie...
d2oh6no
04-03-2019 09:41

Jabłecznik z orzechami na bogato

Przepis

"Bardzo smaczny jabłecznik z dużą ilością jabłek na kruchym cieście, z przyprawami, orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Wygląda fanatycznie, ładnie pachnie i jest prosty w przygotowaniu. Trochę czasu zajmie nam obieranie i krojenie jabłek, dlatego dobrze na chwilę znaleźć sobie pomocnika" - czytamy na blogu "Mała Cukierenka".

d2oh6no
2.6
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Mala Cukierenka
Źródło: Mala Cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 130 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 80 g jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 1,5 kg umytych jabłek
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich
  • 60 g rodzynek
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Przepis

Do miski wyspać mąkę, dodać cukier, pokrojone masło i jajko, wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.

Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przesypać je na patelnię lub garnka i skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Jabłka postawić na gazie i smażyć je przez około 10 minut, aż trochę zmiękną. Zdjąć z ognia. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną i przyprawy, następnie przesiać na gorące jabłka. Dodać rodzynki, orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszać. Masę jabłkową odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży okrąg (większy sporo od średnicy blaszki 26 cm, użyłam ceramicznej formy do tarty o średnicy 26 cm, którą wyłożyłam papierem do pieczenia). Ciastem wyłożyć blaszkę i nie odcinać ciasta, które będzie wystawało poza blaszkę.

Ciasto ponakłuwać widelcem i na wierzch wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Zwinąć do środka ciasto wystające poza foremkę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st.C na funkcji góra-dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Jabłecznik z orzechami na bogato
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

26
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2oh6no
d2oh6no
d2oh6no
d2oh6no
Więcej tematów
d2oh6no