Jabłecznik z orzechami na bogato
"Bardzo smaczny jabłecznik z dużą ilością jabłek na kruchym cieście, z przyprawami, orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Wygląda fanatycznie, ładnie pachnie i jest prosty w przygotowaniu. Trochę czasu zajmie nam obieranie i krojenie jabłek, dlatego dobrze na chwilę znaleźć sobie pomocnika" - czytamy na blogu "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 130 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 80 g jasnego brązowego cukru
- 1 jajko
Nadzienie:
- 1,5 kg umytych jabłek
- 60 g posiekanych orzechów włoskich
- 60 g rodzynek
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Do miski wyspać mąkę, dodać cukier, pokrojone masło i jajko, wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.
Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Przesypać je na patelnię lub garnka i skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Jabłka postawić na gazie i smażyć je przez około 10 minut, aż trochę zmiękną. Zdjąć z ognia. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną i przyprawy, następnie przesiać na gorące jabłka. Dodać rodzynki, orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszać. Masę jabłkową odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży okrąg (większy sporo od średnicy blaszki 26 cm, użyłam ceramicznej formy do tarty o średnicy 26 cm, którą wyłożyłam papierem do pieczenia). Ciastem wyłożyć blaszkę i nie odcinać ciasta, które będzie wystawało poza blaszkę.
Ciasto ponakłuwać widelcem i na wierzch wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Zwinąć do środka ciasto wystające poza foremkę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st.C na funkcji góra-dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze