Trwa ładowanie...
d3hwruk
Paulina Michalak
02-02-2022 10:18

Szarlotka z połówkami jabłek

Przepis

Wyjątkowa szarlotka z połówkami jabłek. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje z kulką lodów waniliowych. Wypróbujcie koniecznie przepis Pauliny, autorki bloga "zGotowana Paula".

d3hwruk
2.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki
  • 40 g cukru
  • 2 żółtka
  • 100 g zimnego masła
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki olejku waniliowego

Dodatkowo:

  • 9 połówek jabłek bez skórki i gniazd nasiennych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
Przepis
  • Z żółtek i reszty wymienionych wyżej składników zagnieść ciasto. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 1/2 ciasta, pozostałą cześć odłożyć do zamrażarki na później.
  • Polecam zrobić ciasto z podwójnej porcji, ponieważ wychodzi dość cienkie i trudno je rozwałkować.
  • Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem. Ułożyć na cieście, drugą połowę ciasta rozwałkować i położyć na jabłka zlepić brzegi.
  • Piec 4 5min. w 180 stopniach. Jeśli ciasto z góry za szybko się rumieni, można przykryć folią aluminiową. Po wystudzeniu polać lukrem.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Szarlotka z połówkami jabłek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2
Share
d3hwruk

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hwruk
d3hwruk
d3hwruk
d3hwruk
Więcej tematów
d3hwruk