Szarlotka z połówkami jabłek
Wyjątkowa szarlotka z połówkami jabłek. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje z kulką lodów waniliowych. Wypróbujcie koniecznie przepis Pauliny, autorki bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 40 g cukru
- 2 żółtka
- 100 g zimnego masła
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki olejku waniliowego
Dodatkowo:
- 9 połówek jabłek bez skórki i gniazd nasiennych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
Przepis
- Z żółtek i reszty wymienionych wyżej składników zagnieść ciasto. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 1/2 ciasta, pozostałą cześć odłożyć do zamrażarki na później.
- Polecam zrobić ciasto z podwójnej porcji, ponieważ wychodzi dość cienkie i trudno je rozwałkować.
- Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem. Ułożyć na cieście, drugą połowę ciasta rozwałkować i położyć na jabłka zlepić brzegi.
- Piec 4 5min. w 180 stopniach. Jeśli ciasto z góry za szybko się rumieni, można przykryć folią aluminiową. Po wystudzeniu polać lukrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl