Szarlotka, którą wykonasz w pół godziny
Sezon na dobre jabłka właśnie trwa w najlepsze, więc warto wypróbować nowe przepisy na szarlotkę. Ta ma dodatkową zaletę – wykonuje się ją naprawdę szybko, a jest równie smaczna, jak te, ze smażonymi jabłkami.
Pyszne i pachnące ciasto to do ciepłej herbaty pozycja obowiązkowa. Często zniechęca nas myśl, że zrobienie ciasta wymagać od nas będzie dużego zaangażowania i po prostu szkoda nam czasu. Dzięki temu przepisowi nie będziecie już musieli po szarlotkę chodzić do cukierni. Szybkie wykonanie sprawi, że w krótkim czasie na waszym stole zagości pachnące jabłkami ciasto.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 255 g zwykłej mąki
- szczypta soli
- masło 140 g
- 6 łyżeczek zimnej wody
- 3 duże jabłka, pokrojone w grube plastry
- cukier do smaku (porcja dla 8 osób)
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Przesiej mąkę i sól do miski. Dodaj margarynę lub masło i połącz ze sobą (zrobi się konsystencja bułki tartej). Do masy dodaj wodę i wyrób ciasto dłońmi. Gdy już stanie się gładkie, rozwałkuj i podziel na dwie połówki. Weź pierwszą część i rozłóż tak w blaszce, by zapełniła cały dół i boki. Pozostałość odetnij nożem. Następnie wyłóż spód blachy pokrojonymi jabłkami, posyp cukrem według uznania i przykryj drugą częścią ciasta.
Dociśnij krawędzie ciasta, upewniając się, że są odpowiednio uszczelnione. Przytnij nadmiar ciasta za pomocą noża ruchem skierowanym do dołu.
Przed wstawieniem ciasta do piekarnika nakłuj jego powierzchnię. Piecz przez 20-30 minut. Kiedy ciasto jest gotowe, powinno delikatnie przesuwać się na talerzu, kiedy delikatnie je potrząśniesz. Posyp cukrem pudrem. Smacznego.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze