Trwa ładowanie...
dtjboc0
09-11-2022 09:39

Udka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie i tymianku z jabłkowym puree

Przepis

Tłustsza, ale zdrowsza od mięsa kurczaka. Gęsina wraca na polskie stoły nie tylko w listopadzie. 100 g mięsa zawiera około 330 kcal, czyli trzy razy więcej niż na przykład indyka czy kurczaka. Jednak nie musimy się tym przejmować, bo zawarte w mięsie gęsi tłuszcze są wyjątkowo zdrowe. Gęsina zawiera przede wszystkim dużo korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3 i omega-6. Dobre tłuszcze to nie jedyny cenny składnik zawarty w gęsinie. Mięso tego ptaka jest także bogatym źródłem pełnowartościowego i lekkostrawnego białka.

dtjboc0
4.8
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 2 udka gęsie
  • 3 duże jabłka (szara reneta)
  • 400 ml cydru
  • łyżka miodu gryczanego
  • ząbek czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1/5 doniczki świeżego tymianku
  • sól opcjonalnie
Przepis
  • Udka myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem, solimy, dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Tak przygotowaną gęsinę odstawiamy na noc do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki udka obsmażamy na patelni, przekładamy do brytfanki, pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopni - funkcja termoobieg.
  • Po tym czasie dolewamy 300 ml cydru i pieczemy kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, nogi gęsie smarujemy miodem gryczanym. Miód spowoduje, że skórka będzie bardziej błyszcząca i chrupiąca.
  • Jabłka myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni.
  • Po wyjęciu z piekarnika studzimy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Przekładamy do rondelka dodajemy ok 100 ml cydru, dusimy 10 minut. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Pieczoną gęś podajemy z jabłkowym puree. Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie chrupkim, polać jabłkowym puree, udekorować świeżym rozmarynem lub tymiankiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Udka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie i tymianku z jabłkowym puree
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj