Udka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie i tymianku z jabłkowym puree
Tłustsza, ale zdrowsza od mięsa kurczaka. Gęsina wraca na polskie stoły nie tylko w listopadzie. 100 g mięsa zawiera około 330 kcal, czyli trzy razy więcej niż na przykład indyka czy kurczaka. Jednak nie musimy się tym przejmować, bo zawarte w mięsie gęsi tłuszcze są wyjątkowo zdrowe. Gęsina zawiera przede wszystkim dużo korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3 i omega-6. Dobre tłuszcze to nie jedyny cenny składnik zawarty w gęsinie. Mięso tego ptaka jest także bogatym źródłem pełnowartościowego i lekkostrawnego białka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- 2 udka gęsie
- 3 duże jabłka (szara reneta)
- 400 ml cydru
- łyżka miodu gryczanego
- ząbek czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu
- 1/5 doniczki świeżego tymianku
- sól opcjonalnie
- Udka myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem, solimy, dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Tak przygotowaną gęsinę odstawiamy na noc do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki udka obsmażamy na patelni, przekładamy do brytfanki, pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopni - funkcja termoobieg.
- Po tym czasie dolewamy 300 ml cydru i pieczemy kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, nogi gęsie smarujemy miodem gryczanym. Miód spowoduje, że skórka będzie bardziej błyszcząca i chrupiąca.
- Jabłka myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika studzimy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Przekładamy do rondelka dodajemy ok 100 ml cydru, dusimy 10 minut. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Pieczoną gęś podajemy z jabłkowym puree. Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie chrupkim, polać jabłkowym puree, udekorować świeżym rozmarynem lub tymiankiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze