Szarlotka sypana migdałami. Nie zostanie nawet okruszek
Sypana szarlotka jest też nazywana ciastem dla leniwych. Nic dziwnego. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Przekonajcie się sami. Przepis na tę pyszną szarlotkę poleca Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki kaszy manny
- 1,5 szklanki cukru + 3 łyżki do jabłek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg obranych i startych jabłek
- sok z 1 cytryny
- szczypta cynamonu
- 0,5 kostki zimnego masła
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- Wszystkie składniki sypkie mieszamy w misce. Tortownicę 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).
- Jabłka mieszamy ze szczyptą cynamonu, sokiem z cytryny i cukrem.
- Masę z sypkich produktów dzielimy na 3 części. Jedną z części wysypujemy na dno równomiernie rozprowadzamy, wykładamy połowę jabłek.
- Posypujemy drugą warstwą sypkich produktów, wykładamy jabłka i ostatnią sypką warstwę.
- Zimne masło ścieramy na tarce z dużymi oczkami na wierzch ciasta. Dodatkowo posypujemy migdałami.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Wyjmujemy, studzimy.
- Kroimy najlepiej nożem z piłką, wierzch ciasta jest kruchy i chrupiący.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze