Szarlotka sypana migdałami. Nie zostanie nawet okruszek

Sypana szarlotka jest też nazywana ciastem dla leniwych. Nic dziwnego. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Przekonajcie się sami. Przepis na tę pyszną szarlotkę poleca Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".

Szarlotka sypana migdałami. Nie zostanie nawet okruszekSzarlotka sypana migdałami. Nie zostanie nawet okruszek
Alina Jasińska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki cukru + 3 łyżki do jabłek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg obranych i startych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 0,5 kostki zimnego masła
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Przepis

  • Wszystkie składniki sypkie mieszamy w misce. Tortownicę 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).
  • Jabłka mieszamy ze szczyptą cynamonu, sokiem z cytryny i cukrem.
  • Masę z sypkich produktów dzielimy na 3 części. Jedną z części wysypujemy na dno równomiernie rozprowadzamy, wykładamy połowę jabłek.
  • Posypujemy drugą warstwą sypkich produktów, wykładamy jabłka i ostatnią sypką warstwę.
  • Zimne masło ścieramy na tarce z dużymi oczkami na wierzch ciasta. Dodatkowo posypujemy migdałami.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Wyjmujemy, studzimy.
  • Kroimy najlepiej nożem z piłką, wierzch ciasta jest kruchy i chrupiący.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja