Szarlotka sypana migdałami. Nie zostanie nawet okruszek

Sypana szarlotka jest też nazywana ciastem dla leniwych. Nic dziwnego. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Przekonajcie się sami. Przepis na tę pyszną szarlotkę poleca Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".

Szarlotka sypana migdałami. Nie zostanie nawet okruszekSzarlotka sypana migdałami. Nie zostanie nawet okruszek
Alina Jasińska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki cukru + 3 łyżki do jabłek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg obranych i startych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 0,5 kostki zimnego masła
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Przepis

  • Wszystkie składniki sypkie mieszamy w misce. Tortownicę 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).
  • Jabłka mieszamy ze szczyptą cynamonu, sokiem z cytryny i cukrem.
  • Masę z sypkich produktów dzielimy na 3 części. Jedną z części wysypujemy na dno równomiernie rozprowadzamy, wykładamy połowę jabłek.
  • Posypujemy drugą warstwą sypkich produktów, wykładamy jabłka i ostatnią sypką warstwę.
  • Zimne masło ścieramy na tarce z dużymi oczkami na wierzch ciasta. Dodatkowo posypujemy migdałami.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Wyjmujemy, studzimy.
  • Kroimy najlepiej nożem z piłką, wierzch ciasta jest kruchy i chrupiący.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru