Szarlotka sypana migdałami. Nie zostanie nawet okruszek
Sypana szarlotka jest też nazywana ciastem dla leniwych. Nic dziwnego. Jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Przekonajcie się sami. Przepis na tę pyszną szarlotkę poleca Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".
Alina Jasińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki kaszy manny
- 1,5 szklanki cukru + 3 łyżki do jabłek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg obranych i startych jabłek
- sok z 1 cytryny
- szczypta cynamonu
- 0,5 kostki zimnego masła
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
Przepis
- Wszystkie składniki sypkie mieszamy w misce. Tortownicę 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).
- Jabłka mieszamy ze szczyptą cynamonu, sokiem z cytryny i cukrem.
- Masę z sypkich produktów dzielimy na 3 części. Jedną z części wysypujemy na dno równomiernie rozprowadzamy, wykładamy połowę jabłek.
- Posypujemy drugą warstwą sypkich produktów, wykładamy jabłka i ostatnią sypką warstwę.
- Zimne masło ścieramy na tarce z dużymi oczkami na wierzch ciasta. Dodatkowo posypujemy migdałami.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Wyjmujemy, studzimy.
- Kroimy najlepiej nożem z piłką, wierzch ciasta jest kruchy i chrupiący.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl