Najlepsze ciasto marchewkowe. Słodkie, wilgotne i aromatyczne
Przygotowanie ciasta marchewkowego nie jest specjalnie trudne. Najważniejszy jest wybór dobrej jakości składników, zwłaszcza marchewki, która powinna być świeża i soczysta.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 6 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 2 szklanki startej marchwi (5 szt.)
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru
- cukier waniliowy - 1 mala torebka (15 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- rodzynki (opcjonalnie)
- masło do wysmarowania blaszki bułka tarta do posypania
- Marchew obieramy ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Mąkę utrzeć mikserem z olejem (ja używałam spiralnych końcówek), dodajemy kolejno po jednym jajku.
- Miksujemy, aż masa zbieleje. Do masy dodajemy marchew, cukier, cynamon, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, sodę i mieszamy.
- Ciasto wykładamy do wysmarowanej i wysypanej blaszki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy ok. 1 godz w temp.180 st.C. Można polać polewą albo posypać pudrem.
Przepis dodał użytkownik joanna2173
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze