Trwa ładowanie...
d4lekk1

Najlepsze ciasto marchewkowe. Słodkie, wilgotne i aromatyczne

Przepis

Przygotowanie ciasta marchewkowego nie jest specjalnie trudne. Najważniejszy jest wybór dobrej jakości składników, zwłaszcza marchewki, która powinna być świeża i soczysta.

3.7
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

6

Rodzaj diety:
Okazja:
Najlepsze ciasto marchewkowe. Słodkie, wilgotne i aromatyczne
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 szklanki startej marchwi (5 szt.)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy - 1 mala torebka (15 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • masło do wysmarowania blaszki bułka tarta do posypania
Przepis
  • Marchew obieramy ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Mąkę utrzeć mikserem z olejem (ja używałam spiralnych końcówek), dodajemy kolejno po jednym jajku.
  • Miksujemy, aż masa zbieleje. Do masy dodajemy marchew, cukier, cynamon, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, sodę i mieszamy.
  • Ciasto wykładamy do wysmarowanej i wysypanej blaszki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  • Pieczemy ok. 1 godz w temp.180 st.C. Można polać polewą albo posypać pudrem.

Przepis dodał użytkownik joanna2173

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Najlepsze ciasto marchewkowe. Słodkie, wilgotne i aromatyczne
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4lekk1

Podziel się opinią

Share
d4lekk1
d4lekk1
d4lekk1
d4lekk1
Więcej tematów
d4lekk1