Sos mole poblano
Sos mole poblano jest skomponowany z dość zaskakujących składników. Wbrew pozorom nie jest to dodatek do słodkich dań: wspaniale komponuje się z krewetkami, kurczakiem oraz warzywami. Czekolada i chili uzupełnione o aromatyczne przyprawy wprawiają podniebienie w zachwyt.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
• 2 ząbki czosnku
• 4 papryczki chili
• 1 cebula
• 2 łyżki oliwy
• gwiazdka anyżu
• 3 cm laska cynamonu
• 4 goździki
• łyżeczka kolendry
• szczypta oregano
• szczypta soli
• łyżka miodu
• 500 ml bulionu warzywnego lub wody
• 3 łyżki migdałów
• 3 łyżki orzeszków ziemnych
• 2 łyżki ziaren sezamu
• ½ szklanki rodzynek
• ½ szklanki przecieru pomidorowego
• 60 g czekolady gorzkiej (80%)
Do głębokiej patelni lub garnka wlej olej, obierz i drobno posiekaj cebulę, a następnie ją podsmaż wraz z pokrojonym drobno czosnkiem i papryczkami chili. Dodaj również przyprawy: anyż, cynamon, goździki oraz kolendrę. Do całości dodaj 1 szklankę bulionu lub wody i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Na patelni upraż pestki (sezam, migdały, orzechy), a następnie przesyp do garnka z warzywami. Do całości dodaj drugą szklankę wody lub bulionu, wyjmij przyprawy korzenne (goździki, anyż, cynamon). Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz połamaną na małe części czekoladę. Sos gotuj na małym ogniu przez 10 minut i zmiksuj na koniec na gładką masę.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze