Trwa ładowanie...
d9r0cxk
d9r0cxk

Sos mole poblano

Przepis

Sos mole poblano jest skomponowany z dość zaskakujących składników. Wbrew pozorom nie jest to dodatek do słodkich dań: wspaniale komponuje się z krewetkami, kurczakiem oraz warzywami. Czekolada i chili uzupełnione o aromatyczne przyprawy wprawiają podniebienie w zachwyt.

3.0
(1 głos)
Oceń:
d9r0cxk
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Sos mole poblano
123
Sos mole poblano
Składniki

• 2 ząbki czosnku
• 4 papryczki chili
• 1 cebula
• 2 łyżki oliwy
• gwiazdka anyżu
• 3 cm laska cynamonu
• 4 goździki
• łyżeczka kolendry
• szczypta oregano
• szczypta soli
• łyżka miodu
• 500 ml bulionu warzywnego lub wody
• 3 łyżki migdałów
• 3 łyżki orzeszków ziemnych
• 2 łyżki ziaren sezamu
• ½ szklanki rodzynek
• ½ szklanki przecieru pomidorowego
• 60 g czekolady gorzkiej (80%)

Przepis

Do głębokiej patelni lub garnka wlej olej, obierz i drobno posiekaj cebulę, a następnie ją podsmaż wraz z pokrojonym drobno czosnkiem i papryczkami chili. Dodaj również przyprawy: anyż, cynamon, goździki oraz kolendrę. Do całości dodaj 1 szklankę bulionu lub wody i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Na patelni upraż pestki (sezam, migdały, orzechy), a następnie przesyp do garnka z warzywami. Do całości dodaj drugą szklankę wody lub bulionu, wyjmij przyprawy korzenne (goździki, anyż, cynamon). Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz połamaną na małe części czekoladę. Sos gotuj na małym ogniu przez 10 minut i zmiksuj na koniec na gładką masę.

Sos mole poblano
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d9r0cxk

Podziel się opinią

1
Share
d9r0cxk
d9r0cxk

d9r0cxk
d9r0cxk
d9r0cxk