Trwa ładowanie...
d2ub15n
06-05-2022 09:04

Łosoś w azjatyckim stylu z piekarnika. Smakuje bajecznie

Przepis

Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba. Najlepiej smakuje z grilla lub piekarnika. Świetnie komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Możemy podać go w towarzystwie pieczonych warzyw, a także z ziołowym masłem lub sosami.

d2ub15n
4.1
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Sous vide miso salmon and avocado served with quinoa edamame salad
Składniki
  • 1 kg filet z łososia ze skórą (po około 20 dkg porcja)
  • 3 łyżki miso sproszkowane
  • 2 łyżki słodkiego wina najlepiej ryżowego
  • 2 łyżki octu winnego lub ryżowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki prażonych nasion sezamu
  • posiekana zielona cebulka
Przepis
  • Umyte i osuszone filety z łososia umieścić na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia skórą w dół.
  • Ostrym nożem wykonać 4 niezbyt głębokie nacięcia aby przyprawy lepiej wnikały w głąb ryby.
  • W miseczce wymieszać miso, wino, cukier i ocet. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec 5 minut.
  • Po tym czasie blachę wyjąć, łyżka polać rybę przygotowaną mieszankę przypraw, piec kolejne 3 do 5 minut w zależności od grubości filetów.
  • Przed podaniem posypać nasionami sezamu i posiekaną cebulką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Łosoś w azjatyckim stylu z piekarnika. Smakuje bajecznie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2ub15n

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ub15n
d2ub15n
d2ub15n
d2ub15n
Więcej tematów
d2ub15n