Łosoś w azjatyckim stylu z piekarnika. Smakuje bajecznie
Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba. Najlepiej smakuje z grilla lub piekarnika. Świetnie komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Możemy podać go w towarzystwie pieczonych warzyw, a także z ziołowym masłem lub sosami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg filet z łososia ze skórą (po około 20 dkg porcja)
- 3 łyżki miso sproszkowane
- 2 łyżki słodkiego wina najlepiej ryżowego
- 2 łyżki octu winnego lub ryżowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki prażonych nasion sezamu
- posiekana zielona cebulka
- Umyte i osuszone filety z łososia umieścić na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia skórą w dół.
- Ostrym nożem wykonać 4 niezbyt głębokie nacięcia aby przyprawy lepiej wnikały w głąb ryby.
- W miseczce wymieszać miso, wino, cukier i ocet. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec 5 minut.
- Po tym czasie blachę wyjąć, łyżka polać rybę przygotowaną mieszankę przypraw, piec kolejne 3 do 5 minut w zależności od grubości filetów.
- Przed podaniem posypać nasionami sezamu i posiekaną cebulką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze