Trwa ładowanie...
d2f6lve

Migdały

123
Źródło: 123

Bakalie to zdrowa przekąska, po którą powinniśmy sięgać zdecydowanie częściej. Jednym z jej elementów składowych są migdały. Orzechy mają delikatny smak i cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale uzupełnienie owsianki czy deserów.

Migdały to owoce pestkowe pochodzące z Azji. Współcześnie uprawia się je głównie w Hiszpanii, we Włoszech i Ameryce Północnej.

Orzechy migdałowca nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory. Przed użyciem należy obrać z nich skórkę. Mogą być używane w całości, bądź pokruszone. Najlepiej używać je na surowo, ponieważ po obróbce termicznej zachowują swój smak i kaloryczność, ale tracą witaminy.

Garść migdałów idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie śniadaniowej owsianki czy jaglanki. Sprawdzą się także jako wartościowa przekąska w środku dnia. Na pewno zaspokoją głód na długo. Migdały tak jak inne orzechy znajdują zastosowanie głównie w cukiernictwie. Można wykorzystać zarówno całe orzechy, jak i płatki migdałowe. Pisząc o migdałach, nie można zapominać o wyrobie marcepanu, którego są głównym składnikiem.

W Hiszpanii z migdałów gotuje się gęstą i pożywną zupę. W Wenecji z kolei można skosztować horchaty, czyli napoju na bazie migdałów ziemnych i cynamonu. Włosi wykorzystują także migdały do produkcji napoju alkoholowego amaretto.

Migdały zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Na uwagę zasługuje również duża ilość kwasów omega-6 (10,5 g na 100 g). Są źródłem kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego do prawidłowego rozwoju dzieci.

Migdały są wartościowym źródłem mikro i makroelementów. Są także bardzo cennym źródłem magnezu, kwasów tłuszczowych i kwasu foliowego, a także witaminy E, którą nie bez powodu nazywa się "witaminą młodości".

Po migdały powinny także sięgać osoby podejmujące intensywny wysiłek psychiczny i fizyczny. Dostarczają bowiem dużo energii, a przy tym są źródłem magnezu, który pomaga radzić sobie ze stresem i niweluje oznaki zmęczenia.

Podobne właściwości ma olejek ze słodkich migdałów, który dostarcza skórze tych samych składników, co surowe orzechy.

Przepisy

d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
Więcej tematów
d2f6lve

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj