Trwa ładowanie...
d3gxo9w
d3gxo9w

Wigilijna zupa migdałowa. Słodki akcent na świątecznym stole

Przepis

Barszcz czerwony czy grzybowa? Ten coroczny, wigilijny dylemat można rozwiązać przepisem z przełomu XIX i XX wieku. Na Wigilię w tamtym czasie często przygotowywano zupę migdałową. Polecała ją w książce "365 Obiadów" sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa, jako "zupę orszadową, robioną zawsze tylko na wodzie", a także Irena Szymańska w "Praktycznej kucharce warszawskiej". Zdjęcia i wykonanie prosto z bloga "Królestwo garów".

5.0
(4 głosy)
Oceń:
d3gxo9w
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
www.krolestwogarow.pl
Zdjęcie
Składniki
  • 220 g migdałów,
  • 4 gorzkie migdały (pestki morelowe),
  • 2,5 litra przegotowanej, gorącej wody,
  • kakao,
  • cukier.
Przepis

Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać z łupin i zemleć dodając trochę gorącej wody. Zapobiegnie to wydzielaniu tłuszczu czy olejku. Przełożyć migdały do miski i wlać 2,2 litra gorącej przegotowanej wody, wymieszać i przecedzić przez gęste sito lub przez serwetkę. Masę można jeszcze raz zalać gorącą wodą i przecedzić. Wsypać do smaku kakao (u mnie 2 pełne łyżki) i cukier. Można oczywiście pominąć kakao lub zupę orszadową podać na zakończenie kolacji wigilijnej. Zupę można podawać na zimno i ciepło, np. z ryżem i rodzynkami.
Zobacz także: sałatka śledziowa w jabłku

Polecamy wideo: ciasteczka cynamonowe

Wigilijna zupa migdałowa. Słodki akcent na świątecznym stole
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3gxo9w
d3gxo9w
d3gxo9w

d3gxo9w
d3gxo9w
d3gxo9w