Trwa ładowanie...
d1egio2
Joanna Krzewińska

Wigilijna zupa migdałowa. Słodki akcent na świątecznym stole

Przepis

Barszcz czerwony czy grzybowa? Ten coroczny, wigilijny dylemat można rozwiązać przepisem z przełomu XIX i XX wieku. Na Wigilię w tamtym czasie często przygotowywano zupę migdałową. Polecała ją w książce "365 Obiadów" sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa, jako "zupę orszadową, robioną zawsze tylko na wodzie", a także Irena Szymańska w "Praktycznej kucharce warszawskiej". Zdjęcia i wykonanie prosto z bloga "Królestwo garów".

d1egio2
5.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.krolestwogarow.pl
Źródło: www.krolestwogarow.pl
Składniki
  • 220 g migdałów,
  • 4 gorzkie migdały (pestki morelowe),
  • 2,5 litra przegotowanej, gorącej wody,
  • kakao,
  • cukier.
Przepis
  • Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać z łupin i zemleć dodając trochę gorącej wody. Zapobiegnie to wydzielaniu tłuszczu czy olejku.
  • Przełożyć migdały do miski i wlać 2,2 litra gorącej przegotowanej wody, wymieszać i przecedzić przez gęste sito lub przez serwetkę.
  • Masę można jeszcze raz zalać gorącą wodą i przecedzić. Wsypać do smaku kakao (u mnie 2 pełne łyżki) i cukier.
  • Można oczywiście pominąć kakao lub zupę orszadową podać na zakończenie kolacji wigilijnej.
  • Zupę można podawać na zimno i ciepło, np. z ryżem i rodzynkami.

Polecamy wideo: ciasteczka cynamonowe

Wigilijna zupa migdałowa. Słodki akcent na świątecznym stole
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1egio2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1egio2
d1egio2
d1egio2
d1egio2
Więcej tematów
d1egio2