Kuleczki pełne wapnia
Słodkości bez cukru to coraz modniejsze przekąski. Naturalna słodycz owoców i zdrowe dodatki sprawiają, że to propozycje doskonałe dla dzieci, a także osób na diecie odchudzającej. Przepis poleca blogerka Agnieszka Kopczyńska.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 5 dużych łyżek sezamu,
- 1 szklanka wiórków kokosowych niesiarkowanych,
- 8-10 daktyli suszonych niesiarkowanych (lub przepłukanych, namoczonych i odcedzonych),
- 1 szklanka mleka ryżowego fortyfikowanego (lub innego),
- pół szklanki migdałów
Siemię lniane, sezam i migdały zmielić w młynku do kawy lub innym urządzeniu, a następnie zmieszać z wiórkami. Zmielić lub zblendować daktyle na gładką (lub niegładką) masę. Suche składniki połączyć z mlekiem i daktylami. Wszystko dokładnie zmieszać i uformować kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 150 stopni przez ok. 20-25 minut (termoobieg). Wyciągnąć, kiedy skórka kuleczek delikatnie się spiecze. Jeść po ostygnięciu.
Zobacz także: zdrowa, domowa chałwa kokosowa
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze