Chleb orkiszowy z nasionami
Mąka orkiszowa to nie tylko samo zdrowie, ale też bogactwo smaku i aromatu. Mąka ta ma też wpływ na naszą odporność, wzmacniając ją i dobrze oddziałując na produkcję krwi. Przygotowywane z niej potrawy są naprawdę znakomite. Przepis na chleb orkiszowy dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
• 3 szk. mąki orkiszowej
• 200 g siemienia lnianego
• 100 g pestek słonecznika
• ½ łyżeczki soli
• 15 dag drożdży świeżych
• 1 łyżka cukru
• 2 szk. wody
• sezam do posypania
Przepis
1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, ½ szklanki wody, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, siemię, pestki słonecznika, sól, rozczyn i stopniowo wlewamy wodę tak, żeby powstało nam gęste ciasto.
3. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Przekładamy do formy, posypujemy sezamem i pieczemy 40 minut w 180 st. C.