Chleb orkiszowy z nasionami
Mąka orkiszowa to nie tylko samo zdrowie, ale też bogactwo smaku i aromatu. Mąka ta ma też wpływ na naszą odporność, wzmacniając ją i dobrze oddziałując na produkcję krwi. Przygotowywane z niej potrawy są naprawdę znakomite. Przepis na chleb orkiszowy dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
• 3 szk. mąki orkiszowej
• 200 g siemienia lnianego
• 100 g pestek słonecznika
• ½ łyżeczki soli
• 15 dag drożdży świeżych
• 1 łyżka cukru
• 2 szk. wody
• sezam do posypania
1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, ½ szklanki wody, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, siemię, pestki słonecznika, sól, rozczyn i stopniowo wlewamy wodę tak, żeby powstało nam gęste ciasto.
3. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Przekładamy do formy, posypujemy sezamem i pieczemy 40 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze