Trwa ładowanie...
d1au42e
oprac. Katarzyna Gileta
03-06-2020 12:38

Chleb orkiszowy z nasionami

Przepis

Mąka orkiszowa to nie tylko samo zdrowie, ale też bogactwo smaku i aromatu. Mąka ta ma też wpływ na naszą odporność, wzmacniając ją i dobrze oddziałując na produkcję krwi. Przygotowywane z niej potrawy są naprawdę znakomite. Przepis na chleb orkiszowy dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.

d1au42e
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

• 3 szk. mąki orkiszowej
• 200 g siemienia lnianego
• 100 g pestek słonecznika
• ½ łyżeczki soli
• 15 dag drożdży świeżych
• 1 łyżka cukru
• 2 szk. wody
• sezam do posypania

Przepis

1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, ½ szklanki wody, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, siemię, pestki słonecznika, sól, rozczyn i stopniowo wlewamy wodę tak, żeby powstało nam gęste ciasto.
3. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Przekładamy do formy, posypujemy sezamem i pieczemy 40 minut w 180 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Chleb orkiszowy z nasionami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1au42e

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1au42e
d1au42e
d1au42e
d1au42e
Więcej tematów
d1au42e