Sernik bez grama sera. Goście nie zauważą różnicy
- Gdy tylko myślę o serniku, do głowy przychodzi mi od razu wielkie bożonarodzeniowe przyjęcie w Katthult, na które Emil ze Smalandii zaprosił do domu biedaków z przytułku. Wspólnie zajadali się świątecznym jedzeniem, aż zniknął ostatni okruszek. Ten wariant sernika, oparty na produktach roślinnych, różni się trochę od oryginału konsystencją, ale zachowuje charakterystyczny smak gorzkich migdałów - - pisze Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna i autorka książki "Zielone Boże Narodzenie".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 duża cukinia
- ok. ⅔ szklanki słodkich migdałów
- ok. ⅔ szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru kokosowego lub zwykłego albo syropu z agawy
- 150 ml dowolnego mleka roślinnego
- 3 gorzkie migdały
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. ¼ łyżeczki soli
- tłuszcz do przygotowania formy
Do podania:
- dowolna roślinna bita śmietana
- dżem truskawkowy
Cukinię obierz, pokrój na kawałki i zmiksuj na purée. Słodkie migdały rozetrzyj w moździerzu albo zmiksuj je na mączkę, a gorzkie zetrzyj. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i przelej masę do formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz w 175 stopniach około 30 minut albo do chwili, gdy powierzchnia sernika ładnie się zarumieni. Odstaw sernik, żeby wystygł, podawaj z bitą śmietaną i dżemem.
Przepis pochodzi z książki Karoline Jönsson "Zielone Boże Narodzenie"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze