Trwa ładowanie...
dee77b4
dee77b4

Sernik bez grama sera. Goście nie zauważą różnicy

Przepis

- Gdy tylko myślę o serniku, do głowy przychodzi mi od razu wielkie bożonarodzeniowe przyjęcie w Katthult, na które Emil ze Smalandii zaprosił do domu biedaków z przytułku. Wspólnie zajadali się świątecznym jedzeniem, aż zniknął ostatni okruszek. Ten wariant sernika, oparty na produktach roślinnych, różni się trochę od oryginału konsystencją, ale zachowuje charakterystyczny smak gorzkich migdałów - - pisze Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna i autorka książki "Zielone Boże Narodzenie".

1.9
(14 głosów)
Oceń:
dee77b4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Zielone Boże Narodzenie
Zdjęcie
Składniki
  • 1 duża cukinia
  • ok. ⅔ szklanki słodkich migdałów
  • ok. ⅔ szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru kokosowego lub zwykłego albo syropu z agawy
  • 150 ml dowolnego mleka roślinnego
  • 3 gorzkie migdały
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. ¼ łyżeczki soli
  • tłuszcz do przygotowania formy

Do podania:

  • dowolna roślinna bita śmietana
  • dżem truskawkowy
Przepis

Cukinię obierz, pokrój na kawałki i zmiksuj na purée. Słodkie migdały rozetrzyj w moździerzu albo zmiksuj je na mączkę, a gorzkie zetrzyj. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i przelej masę do formy wysmarowanej tłuszczem. Piecz w 175 stopniach około 30 minut albo do chwili, gdy powierzchnia sernika ładnie się zarumieni. Odstaw sernik, żeby wystygł, podawaj z bitą śmietaną i dżemem.

Przepis pochodzi z książki Karoline Jönsson "Zielone Boże Narodzenie"

Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik bez grama sera. Goście nie zauważą różnicy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dee77b4

Podziel się opinią

4
27
Share
dee77b4
dee77b4

dee77b4
dee77b4
dee77b4