Trwa ładowanie...
dclhvzr
Joanna Krzewińska
21-02-2020 12:47

Krem sułtański. Kultowy deser minionej epoki

Przepis

Ten słodki dwukolorowy deser z bitej śmietany w czasach PRL święcił prawdziwe tryumfy. Nie mogło go zabraknąć w żadnej kawiarni. Zapisał się nawet w polskiej kinematografii - możemy go bowiem zobaczyć w jednej ze scen filmu "Dziewczyny do wzięcia". Dziś już niemal o nim zapomnieliśmy, a szkoda. Zamiast tiramisu czy panna cotty, przygotuj dla swoich gości krem sułtański. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

dclhvzr
3.8
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 300 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • 2-3 pełne łyżki cukru pudru
  • 8 g kakao
  • 20 g migdałów bez skórki
  • 40 g rodzynek
  • 40 g bezików
Przepis

Migdały pokroić w słupki. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Ubitą śmietanę podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać z rodzynkami i migdałami (zostawmy trochę rodzynek i migdałów do przybrania).

Drugą część śmietany wymieszać z kakao. Na dnie pucharka ułożyć bezy, na nich ułożyć śmietanę wymieszaną z bakaliami, na niej śmietanę z kakao. Całość posypać resztą rodzynek i migdałów. Na wierzchu lub obok na talerzyku położyć bezy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Krem sułtański. Kultowy deser minionej epoki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

37
2
Share
dclhvzr

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dclhvzr
dclhvzr
dclhvzr
dclhvzr
Więcej tematów
dclhvzr