Trwa ładowanie...
deacyw3
deacyw3

Krem sułtański. Kultowy deser minionej epoki

Przepis

Ten słodki dwukolorowy deser z bitej śmietany w czasach PRL święcił prawdziwe tryumfy. Nie mogło go zabraknąć w żadnej kawiarni. Zapisał się nawet w polskiej kinematografii - możemy go bowiem zobaczyć w jednej ze scen filmu "Dziewczyny do wzięcia". Dziś już niemal o nim zapomnieliśmy, a szkoda. Zamiast tiramisu czy panna cotty, przygotuj dla swoich gości krem sułtański. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

3.8
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Krem sułtański. Kultowy deser minionej epoki
Królestwo garów
Składniki
  • 300 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • 2-3 pełne łyżki cukru pudru
  • 8 g kakao
  • 20 g migdałów bez skórki
  • 40 g rodzynek
  • 40 g bezików
Przepis

Migdały pokroić w słupki. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Ubitą śmietanę podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać z rodzynkami i migdałami (zostawmy trochę rodzynek i migdałów do przybrania).

Drugą część śmietany wymieszać z kakao. Na dnie pucharka ułożyć bezy, na nich ułożyć śmietanę wymieszaną z bakaliami, na niej śmietanę z kakao. Całość posypać resztą rodzynek i migdałów. Na wierzchu lub obok na talerzyku położyć bezy.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Krem sułtański. Kultowy deser minionej epoki
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

36
2
Share
deacyw3
deacyw3
deacyw3
deacyw3
Więcej tematów
deacyw3