Krem sułtański. Kultowy deser minionej epoki
Ten słodki dwukolorowy deser z bitej śmietany w czasach PRL święcił prawdziwe tryumfy. Nie mogło go zabraknąć w żadnej kawiarni. Zapisał się nawet w polskiej kinematografii - możemy go bowiem zobaczyć w jednej ze scen filmu "Dziewczyny do wzięcia". Dziś już niemal o nim zapomnieliśmy, a szkoda. Zamiast tiramisu czy panna cotty, przygotuj dla swoich gości krem sułtański. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
Migdały pokroić w słupki. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Ubitą śmietanę podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać z rodzynkami i migdałami (zostawmy trochę rodzynek i migdałów do przybrania).
Drugą część śmietany wymieszać z kakao. Na dnie pucharka ułożyć bezy, na nich ułożyć śmietanę wymieszaną z bakaliami, na niej śmietanę z kakao. Całość posypać resztą rodzynek i migdałów. Na wierzchu lub obok na talerzyku położyć bezy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze