Sezam
Nasiona sezamu mają delikatny, orzechowy smak i są nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej. Nasiona sezamu cenili i wykorzystywali już starożytni. Babilończycy przypisywali im boskie konotacje. Sezam to nie tylko pyszny smak, ale także wiele cennych wartości odżywczych.
Głównymi producentami sezamu są Indie i Chiny. Ponieważ nie jest zbyt wymagający, uprawia się go wszak także w Europie (np. w Grecji i we Francji), ale na znacznie mniejszą skalę.
Nasiona sezamu indyjskiego zawierają sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych: oleinowego oraz linolowego. Nasiona są bogatym źródłem mikro i makroelementów. Posiadają znaczne ilości niacyny. 100 g nasion sezamu to prawie 570 kcal! Ale spokojnie. Sezam obfituje w zdrowe tłuszcze, białko oraz witaminy, dlatego uznawany jest za źródło dobrych kalorii.
Ze względu na wysoką zawartość magnezu, sezam ma właściwości wspomagające zarówno układ oddechowy, jak i krwionośny. Badania wykazały skuteczność magnezu zawartego w nasionach sezamu przy obniżaniu ciśnienia krwi, co jest czynnikiem wpływającym na zawały, udary i choroby serca związane np. z cukrzycą.
Nasiona sezamu są również głównym składnikiem tahini – pasty sezamowej dodawanej m.in. do humusu oraz chałwy. Z nasion sezamu wytwarza się również olej sezamowy. Olej sezamowy jest uważany za najstarszy na świecie. Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega 9 odgrywa ważną rolę w zachowaniu zdrowia. Z sezamu przygotowuje się wiele kultowych i tradycyjnych rarytasów. Najbardziej oczywiste, przynajmniej dla nas, są sezamki – twarde ciastka, powleczone słodkim syropem. Poza tym doskonale znana jest nam także chałwa, nie każdy wie jednak, że to właśnie sezam służy do jej produkcji. Ziarna sezamu można użyć także jako ciekawą alternatywę dla standardowej panierki.
Piekarnie wykorzystują ziarno sezamowe do posypywania pieczywa dla smaku czy aromatu. Pozostałe po tłoczeniu makuchy zawierają łatwo przyswajalne składniki i są szeroko wykorzystywane w kuchni orientalnej, ponadto stanowią doskonałą paszę treściwą dla wszystkich zwierząt gospodarczych.