Ш.У.Б.А czyli śledź pod futrem - rosyjska sałatka śledziowa

Świetne połączenie smaków - ziemniaki, śledź, cebula, ogórki kiszone, buraki, jajko i majonez. Ta warstwowa sałatka będzie idealna na święta. Jest nie tylko efektowna, smaczna, ale także szybka i łatwa w przygotowaniu.

Ш.У.Б.А czyli śledź pod futrem - rosyjska sałatka śledziowaШ.У.Б.А czyli śledź pod futrem - rosyjska sałatka śledziowa

Składniki

Przepis

Filety śledziowe kroimy w kostkę, cebulę również kroimy w drobną kosteczkę. Ziemniaki, buraki, marchew, białka jajek ścieramy na tarce o dużych oczkach a żółtka na tej średniej bocznej (można też pokroić w kostkę, ale ja zdecydowanie wolę starte).

Przepis

Na dnie salaterki kolejno układamy warstwy każdą smarując cienko majonezem: śledzie, cebulkę, buraki, ziemniaki, marchewkę, białka jajek i na końcu posypujemy żółtkiem. Sałatka jest najlepsza jak kilka godzin postoi w lodówce

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości