Śledzie pod pierzynką. Obowiązkowe na wigilijnym stole
Klasyka wśród śledzi - cebula, jabłko i dużo kwaśnej śmietany. Kluczem do sukcesu jest wybór składników dobrej jakości. - Śledzie najlepiej samemu przygotować, czyli kupić płaty śledzi solonych, wymoczyć je w zimnej wodzie lub mleku, a następnie zalać olejem i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce - radzi autorka bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Marynowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 6 płatów śledzi w oleju
- 2 jabłka winne twarde
- 1 duża cebula
- śmietana 22 proc. gęsta
Przepis
Takie śledzie będą zdecydowanie lepsze od tych kupnych, zalanych nie wiadomo jakim olejem. Śledzie odsączyć z oleju, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze śmietaną. Ułożyć na śledziach.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl