Trwa ładowanie...
d2ossym

Śledzie

123
Źródło: 123

Śledzie to ryby, które wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Przede wszystkim kojarzą nam się ze świętami, jednak lubimy po nie sięgać nie tylko w tym okresie. W oleju czy w śmietanie to przysmak wielu Polaków. Pojawiają się jako przekąski na weselach, bo są zakąską do mocnych alkoholi. Są smaczne, a przy tym bardzo zdrowe.

Śledzie od stuleci gościły na stołach, bo rzeczywiście było ich bardzo dużo. A jak dużo, to i tanio, dlatego śledzie przede wszystkim trafiały do kuchni najbiedniejszych i dostarczały niezwykle cennych składników odżywczych. Obecność śledzi w menu sprawiła, że zaczęto wymyślać coraz bardziej wyrafinowane sposoby ich przyrządzania. I tak trafiły nawet na królewskie stoły.

Śledzie to jedne z najpopularniejszych morskich ryb. Są popularne w zastosowaniach kulinarnych od zamierzchłych czasów dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Spożywane są również w stanie świeżym, wędzonym, po zamrożeniu, w postaci konserw i marynat.

Oto najważniejsze rodzaje śledzia. Matiasy - to młode ryby odławiane w maju, przed pierwszym tarłem. Ich mięso jest znacznie mniej tłuste niż pozostałych śledzi i delikatniejsze w smaku. Rolmopsy – są to zawijane płaty śledziowe z ogórkiem, cebulą, marchewką. Bismarcki - to płaty śledziowe w zalewie z octu, z dodatkiem oleju, cebuli, gorczycy, liści laurowych. Pikling - to śledź wędzony w całości, wraz z wnętrznościami (także z mleczem lub ikrą) w gorącym dymie. Kipery - to śledzie oczyszczone i wędzone na zimno.

Myśląc o śledziu nie można zapominać o jego cennych wartościach odżywczych. Mają bardzo delikatne i smaczne mięso, które zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych dobrych, obniżających stężenie cholesterolu we krwi i poprawiających ciśnienie tętnicze. W 100 g mięsa śledzia znajdziemy 17 g białka. Są skarbnicą jodu, żelaza oraz wapnia. Stwierdzono w nich również duże ilości dobrze przyswajanych witamin A, D oraz z grupy B.

Chociaż śledzie należą do ryb tłustych, dzięki ich wartościom odżywczym niewielkie ilością mogą być spożywane na diecie odchudzające.

Po węgiersku, japońsku, po kaszubsku czy też pod pierzynką. Każda gospodyni ma sprawdzony przepis na śledzie. Mięso ryby jest delikatne, dlatego pasuje do wielu dodatków. W sklepach dostępne są śledzie przyrządzane na coraz to mniej konwencjonalne sposoby. Śledzie można przyrządzać na setki sposobów, a nie tylko w octowej marynacie czy w oleju z cebulą.

d2ossym
d2ossym
d2ossym
Więcej tematów
d2ossym

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj