Sałatka rybacka ze śledziem, kukurydzą i groszkiem. Szybko i pysznie
Sałatka rybacka, czyli śledzie z kukurydzą, groszkiem i jabłkiem, z dodatkiem koperku i lekko musztardowego sosu, to propozycja która idealnie pasuje na wigilijny stół. Jej żółto-zielony kolor pięknie skomponuje się ze świątecznymi, przeważnie czerwonymi, kolorami. Jest lekka i co najważniejsze: podajemy ją na stół bez mieszania z sosem, którego każdy sam na talerzu doda tyle, ile sam chce. Sprawdzony przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Sałatka:
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy złocistej
- 1 większe jabłko
- 5-6 pojedynczych filetów śledziowych solonych
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
Sos:
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek kwaśnej i gęstej śmietany
- 2 łyżeczki ulubionej musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Śledzie wymoczyć, ale niezbyt długo. Nie powinny stracić swojego smaku. Wymoczone pokroić w paseczki o grubości 3-4 cm. Kukurydzę i groszek odsączyć i przepłukać lekko na sicie. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej - od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać razem. Przygotować sos, łącząc składniki i doprawiając. Podajemy go do sałatki.
Zobacz także: zupa rybna z pulpecikami
src="https://d.wpimg.pl/646946177-2058786337/zupp.jpg"/>
Polecamy wideo: surówka z marchewki
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze