Trwa ładowanie...
dq69z1u
12-12-2017 13:17

Sałatka rybacka ze śledziem, kukurydzą i groszkiem. Szybko i pysznie

Przepis

Sałatka rybacka, czyli śledzie z kukurydzą, groszkiem i jabłkiem, z dodatkiem koperku i lekko musztardowego sosu, to propozycja która idealnie pasuje na wigilijny stół. Jej żółto-zielony kolor pięknie skomponuje się ze świątecznymi, przeważnie czerwonymi, kolorami. Jest lekka i co najważniejsze: podajemy ją na stół bez mieszania z sosem, którego każdy sam na talerzu doda tyle, ile sam chce. Sprawdzony przepis z bloga "Daylicooking".

dq69z1u
3.6
(36 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki

Sałatka:

  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy złocistej
  • 1 większe jabłko
  • 5-6 pojedynczych filetów śledziowych solonych
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek kwaśnej i gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki ulubionej musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Przepis

Śledzie wymoczyć, ale niezbyt długo. Nie powinny stracić swojego smaku. Wymoczone pokroić w paseczki o grubości 3-4 cm. Kukurydzę i groszek odsączyć i przepłukać lekko na sicie. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej - od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać razem. Przygotować sos, łącząc składniki i doprawiając. Podajemy go do sałatki.
Zobacz także: zupa rybna z pulpecikami

Polecamy wideo: surówka z marchewki

Sałatka rybacka ze śledziem, kukurydzą i groszkiem. Szybko i pysznie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

13
10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dq69z1u
dq69z1u
dq69z1u
dq69z1u
Więcej tematów
dq69z1u