WAŻNE
TERAZ

Jest oświadczenie Ziobry. Wystąpił zdalnie

Warzywne risotto po meksykańsku

Risotto kojarzy się z włoska kuchnią, jednak autorka bloga "Moniki smakołyki" lubi oryginalne połączenia smaków. Blogerka wzbogaciła więc włoskie danie o warzywa typowe dla kuchni meksykańskiej. Wyszło jak zwykle pysznie.

Warzywne risotto po meksykańskuWarzywne risotto po meksykańsku
Monika Lemko

Składniki

  • 150 g ryżu na risotto
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała biała cebula
  • ok. 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka mix meksykański
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 łyżka przyprawy - suszone pomidory z chili
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • pęczek szczypiorku
  • ok. 25 g startego drobno sera grana padano
  • listki świeżej bazylii

Przepis

W rondelku podgrzewamy bulion i trzymamy go cały czas na wolnym ogniu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

Przepis

Wsypujemy ryż, rozprowadzamy go na płasko i podsmażamy do momentu aż ziarenka staną się szkliste, nie zapominamy o mieszaniu. Do ryżu wlewamy niewielką ilość bulionu, tylko tyle żeby go przykrył. Ryż podczas podgrzewania cały czas delikatnie mieszamy.

Przepis

Bulion dolewamy stopniowo i tylko tyle, żeby ryż go wchłaniał do momentu, aż będzie miękki o kremowej konsystencji. W międzyczasie dodajemy cząber, oregano oraz suszone pomidory z czosnkiem.

Przepis

Kiedy ryż będzie miękki, dodajemy mix meksykański, ser, posiekany szczypiorek, doprawiamy pieprzem i całość delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Podajemy z listkami świeżej bazylii i dodatkowo posypujemy serem i szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟