Szybka sałatka ryżowa. Genialny przepis na lato
Szybka i smaczna sałatka z ryżem, boczkiem, zielonym groszkiem i jajkami. Sprawdzi się na kolację lub lunch do pracy.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Na sos:
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- sól
- pieprz do smaku
- Ugotować ryż w osolonej wodzie. Wymieszać składniki sosu.
- Włożyć gorący ryż do miski, wlać do niego sos i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
- Pokroić boczek w słupki, usmażyć na chrupko i odsączyć z tłuszczu.
- Pokroić jajka grubo.
- Do ostudzonego ryżu dodać groszek, jajka, pomidory bez skórki, pokrojone na kawałki.
- Dodać odsączony boczek, dokładnie wymieszać. Przełożyć sałatkę do szklanej salaterki i podawać.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze