Sałatka gyros. Klasyk na każdej domówce
Przepyszna sałatka gyros w nowej wersji. Połączenie aromatycznego kurczaka, słodkich winogron i chrupiących pestek dyni zachwyci każdego smakosza. Przekonajcie się sami. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 50 dag piersi kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek dyni
- 50 dag winogron zielonych i fioletowych
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- przyprawy: po 1/3 łyżeczki curry, papryki słodkiej, papryki ostrej, chilli, przyprawy kebab; sól, pieprz, szczypta czarnego czosnku w proszku (opcjonalnie)
Przepis
- Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i odstawić na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso usmażyć.
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Winogrona pokroić na pół i wyjąć pestki.
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą, pieprzem i czarnym czosnkiem w proszku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl