Sałatka gyros. Klasyk na każdej domówce
Przepyszna sałatka gyros w nowej wersji. Połączenie aromatycznego kurczaka, słodkich winogron i chrupiących pestek dyni zachwyci każdego smakosza. Przekonajcie się sami. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 50 dag piersi kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek dyni
- 50 dag winogron zielonych i fioletowych
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- przyprawy: po 1/3 łyżeczki curry, papryki słodkiej, papryki ostrej, chilli, przyprawy kebab; sól, pieprz, szczypta czarnego czosnku w proszku (opcjonalnie)
- Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i odstawić na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso usmażyć.
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Winogrona pokroić na pół i wyjąć pestki.
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą, pieprzem i czarnym czosnkiem w proszku.
Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze