Trwa ładowanie...
deyqm6l
19-05-2022 12:04

Roladki śląskie. Obiad, któremu trudno się oprzeć

Przepis

Dla osób nie posiadających zbyt dużego doświadczenia kulinarnego przyrządzenie mięsnej rolady wydaje się trudnym wyzwaniem. Jednak w rzeczywistości zadanie wcale nie należy do skomplikowanych.

deyqm6l
4.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Dzinnik Darius
Składniki
  • 60 dag wołowiny zrazowej (np. ligawa górna lub krzyżowa górna)
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 kwaszony ogórek
  • 5-6 suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików)
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki francuskiej musztardy
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Przepis
  • Suszone grzyby namocz w szklance wody, następnie ugotuj do miękkości. Wołowinę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Potnij na cztery plasterki.
  • Kawałki mięsa ułóż na desce, przykryj folią i rozbij tłuczkiem. Delikatnie oprósz solą i pieprzem.
  • Ogórek i 2 grzyby pokrój w cienkie plasterki, a obraną cebulę w piórka. Płaty wołowiny posmaruj z jednej strony musztardą.
  • Na mięsie ułóż kawałki cebuli oraz plasterki boczku, grzybów i ogórków. Ciasno zwiń formując roladki.
  • Obwiąż bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, zrumień zrazy ze wszystkich stron, podlej wywarem z grzybów.
  • Dodaj pozostałe grzyby, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zrazy duś pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Wlej śmietanę, ponownie przypraw.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Roladki śląskie. Obiad, któremu trudno się oprzeć
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
deyqm6l
deyqm6l
deyqm6l
deyqm6l
Więcej tematów
deyqm6l