Pieczeń wołowa na dziko
Rodzinne przepisy to największy skarb w każdym domu. Tak też jest z tym daniem, które można znaleźć na blogu "Daylicooking". Mięso zrobione według receptury dziadka Adama jest bardzo kruche i delikatne, a sos kwaskowaty o pięknym zapachu. Idealna propozycja na obiad w zestawieniu z buraczkami i kluskami śląskimi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ok. kilogramowy kawałek wołowiny na pieczeń,
- słonina lub boczek (ja użyłam podwędzonego lekko i parzonego boczku),
- 1 średnia marchewka,
- 1 średnia pietruszka,
- niewielki kawałek selera,
- sól,
- odrobina smalcu lub oleju do obsmażenia.
Zalewa:
- 1 większa cebula,
- 12-15 ziaren ziela angielskiego,
- 3-4 liście laurowe,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
- 4 szklanki wody,
- 1/2 szklanki octu 3 proc.
Do podania: kluski śląskie i buraczki.
Wodę wlać do garnka, dodać przyprawy i cebulę - gotować przez około pół minuty na niewielkim ogniu. Odstawić z ognia, wlać ocet i wystudzić. Mięso włożyć do zimnej zalewy i odstawić pod przykryciem do lodówki na 2-3 dni. Mięso powinno być całkowicie zanurzone. Pod wpływem kwaśnej zalewy mięso zmieni kolor na lekko szary, ale to normalne. Po wyjęciu z marynaty, mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. W poprzek nacinać ostrym i wąskim nożem "kieszonki" i wsuwać w nie słupki słoniny lub boczku. Mięso posolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, dołożyć cebulę z marynaty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około półtorej, do dwóch godzin, aż mięso będzie miękkie. Pozostałą marynatą podlewać mięso podczas pieczenia. Na koniec dołożyć starte na jarzynowej tarce warzywa i udusić razem z mięsem. Po upieczeniu warzywa i cebulę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Powstanie gęsty jarzynowo - pieczeniowy sos, którego niczym nie trzeba będzie zagęszczać. Mięso podawać pokrojone w grube plastry, z kluskami śląskimi i buraczkami.
Zobacz także: szybkie klopsiki w sosie z bakłażanem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze