Trwa ładowanie...
dk65ai2
15-06-2017 10:53

Pieczeń wołowa na dziko

Przepis

Rodzinne przepisy to największy skarb w każdym domu. Tak też jest z tym daniem, które można znaleźć na blogu "Daylicooking". Mięso zrobione według receptury dziadka Adama jest bardzo kruche i delikatne, a sos kwaskowaty o pięknym zapachu. Idealna propozycja na obiad w zestawieniu z buraczkami i kluskami śląskimi.

dk65ai2
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki
  • ok. kilogramowy kawałek wołowiny na pieczeń,
  • słonina lub boczek (ja użyłam podwędzonego lekko i parzonego boczku),
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 średnia pietruszka,
  • niewielki kawałek selera,
  • sól,
  • odrobina smalcu lub oleju do obsmażenia.

Zalewa:

  • 1 większa cebula,
  • 12-15 ziaren ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 4 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki octu 3 proc.

Do podania: kluski śląskie i buraczki.

Przepis

Wodę wlać do garnka, dodać przyprawy i cebulę - gotować przez około pół minuty na niewielkim ogniu. Odstawić z ognia, wlać ocet i wystudzić. Mięso włożyć do zimnej zalewy i odstawić pod przykryciem do lodówki na 2-3 dni. Mięso powinno być całkowicie zanurzone. Pod wpływem kwaśnej zalewy mięso zmieni kolor na lekko szary, ale to normalne. Po wyjęciu z marynaty, mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. W poprzek nacinać ostrym i wąskim nożem "kieszonki" i wsuwać w nie słupki słoniny lub boczku. Mięso posolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, dołożyć cebulę z marynaty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około półtorej, do dwóch godzin, aż mięso będzie miękkie. Pozostałą marynatą podlewać mięso podczas pieczenia. Na koniec dołożyć starte na jarzynowej tarce warzywa i udusić razem z mięsem. Po upieczeniu warzywa i cebulę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Powstanie gęsty jarzynowo - pieczeniowy sos, którego niczym nie trzeba będzie zagęszczać. Mięso podawać pokrojone w grube plastry, z kluskami śląskimi i buraczkami.
Zobacz także: szybkie klopsiki w sosie z bakłażanem

Pieczeń wołowa na dziko
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj