Dziś mało kto pamięta o tym mięsie. Przepis na pieczeń z dzika po myśliwsku
Dawniej dziczyzna często gościła na polskich stołach. Dziś jest niemal zupełnie zapomniana Niesłusznie. Czym wyróżnia się dziczyzna na tle innych rodzajów mięsa? Przede wszystkim jest bogata w żelazo i białko. Jest również niskokaloryczna. Wydaje się też, że w porównaniu z mięsem hodowlanym jest zdrowsza.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny.
- Następnie umyte i osuszone mięso natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, po czym zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić piwem i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
- Miękkie mięso wyjąć z naczynia i pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien.
- Ponownie włożyć do naczynia w taki sposób, aby jeden plaster zachodził na drugi, polać żółtkiem wymieszanym z musztardą i skórką cytrynową, zapiec.
- Sos po doprawieniu podać w sosjerce. Pieczeń podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z ziemniakami i kapustą z wody.
Przepis pochodzi z książki Henryka Dębskiego "Przysmaki kuchni myśliwskiej".
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze