Trwa ładowanie...
d1m697v
04-05-2015 22:48

Domowa szynka pieczona

Przepis

Domowa pieczona szynka poleca się na świąteczny obiad dla całej rodziny. Delikatne soczyste mięso doprawione ziołami, czosnkiem i słodką papryką oraz aromatyczny sos zachwycą wszystkich.

d1m697v
3.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki wina lub octu winnego
  • 2 łyżki wody
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 4 ziarenka jałowca i ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • ok. 1 kg szynki wieprzowej
  • kluski śląskie i ogórki do podania
Przepis

Domowa wędlina smakuje i wygląda lepiej niż te ze sklepu. Grubo ukrojony, soczysty plaster jest przede wszystkim świetnym mięsem obiadowym. Można go zjeść również jako dodatek do kanapki. Spróbujcie sami!

Szynkę myjemy, osuszamy i obkładamy liśćmi laurowymi. Składniki marynaty mieszamy w misce i umieszczamy w niej szynkę. Naczynie przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki.

Na następny dzień szynkę wraz z marynatą przekładamy do rękawa foliowego lub naczynia żaroodpornego. Rękaw zawiązujemy, a naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Obowiązuje zasada pieczenia przez 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy szynka jest upieczona, wystarczy nakłuć ją szpilką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli wypływający sok będzie przezroczysty, to mięso jest gotowe.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Domowa szynka pieczona
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1m697v
d1m697v
d1m697v
d1m697v
Więcej tematów
d1m697v