Domowa szynka pieczona

Domowa pieczona szynka poleca się na świąteczny obiad dla całej rodziny. Delikatne soczyste mięso doprawione ziołami, czosnkiem i słodką papryką oraz aromatyczny sos zachwycą wszystkich.

Domowa szynka pieczonaDomowa szynka pieczona

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki wina lub octu winnego
  • 2 łyżki wody
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 4 ziarenka jałowca i ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe

Składniki

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej
  • kluski śląskie i ogórki do podania

Przepis

Domowa wędlina smakuje i wygląda lepiej niż te ze sklepu. Grubo ukrojony, soczysty plaster jest przede wszystkim świetnym mięsem obiadowym. Można go zjeść również jako dodatek do kanapki. Spróbujcie sami!

Przepis

Szynkę myjemy, osuszamy i obkładamy liśćmi laurowymi. Składniki marynaty mieszamy w misce i umieszczamy w niej szynkę. Naczynie przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki.

Przepis

Na następny dzień szynkę wraz z marynatą przekładamy do rękawa foliowego lub naczynia żaroodpornego. Rękaw zawiązujemy, a naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Obowiązuje zasada pieczenia przez 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy szynka jest upieczona, wystarczy nakłuć ją szpilką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli wypływający sok będzie przezroczysty, to mięso jest gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany