Domowa szynka pieczona
Domowa pieczona szynka poleca się na świąteczny obiad dla całej rodziny. Delikatne soczyste mięso doprawione ziołami, czosnkiem i słodką papryką oraz aromatyczny sos zachwycą wszystkich.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Marynata:
- ok. 1 kg szynki wieprzowej
- kluski śląskie i ogórki do podania
Domowa wędlina smakuje i wygląda lepiej niż te ze sklepu. Grubo ukrojony, soczysty plaster jest przede wszystkim świetnym mięsem obiadowym. Można go zjeść również jako dodatek do kanapki. Spróbujcie sami!
Szynkę myjemy, osuszamy i obkładamy liśćmi laurowymi. Składniki marynaty mieszamy w misce i umieszczamy w niej szynkę. Naczynie przykrywamy i wkładamy na noc do lodówki.
Na następny dzień szynkę wraz z marynatą przekładamy do rękawa foliowego lub naczynia żaroodpornego. Rękaw zawiązujemy, a naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Obowiązuje zasada pieczenia przez 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy szynka jest upieczona, wystarczy nakłuć ją szpilką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli wypływający sok będzie przezroczysty, to mięso jest gotowe.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze