Trwa ładowanie...
di1gkrw
25-11-2021 10:51

Pasztet wiejski, czyli teryna w boczku

Przepis

Doskonała propozycja na świąteczny lub noworoczny stół. Teryna, czyli rodzaj pasztetu, pieczonego w kąpieli wodnej, podbije kubki smakowe wszystkich smakoszy. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

di1gkrw
4.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Alferova Evgeniya (Geshas)
Składniki
  • kilka gałązek natki pietruszki (1 łyżka po posiekaniu)
  • 1 cebula
  • 200 g boczku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1/2 kg mielonej wieprzowiny
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 10 gałązek tymianku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka koniaku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Przepis
  • Weź podłużną foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Na dnie i ściankach ułóż warstwę nachodzących na siebie plasterków boczku. Powinny wystawać sporo poza brzegi foremki, żeby można było nakryć nimi terynę z góry.
  • Posiekaj drobno czosnek z cebulą oraz pietruszkę. Wymieszaj je z mięsem. Dodaj do tego jajko, oberwane listki tymianku. Mieszając dalej, wsyp bułkę, wlej oliwę i alkohol. Posól i posyp pieprzem.
  • Kiedy dokładnie wyrobisz mięso (jak na kotlety mielone), przełóż je do foremki i zakryj od góry wystającymi kawałkami boczku.
  • Przyciśnij ręką, żeby teryna utworzyła zbitą całość. Rzuć parę razy foremką z wysokości kilkunastu centymetrów o blat. Przykryj ją z góry paskiem folii aluminiowej.
  • Podgrzej piekarnik do 180 stopni C. Włóż foremkę w większą blachę z wodą, która powinna sięgać do połowy wysokości foremki z mięsem. Dzięki kąpieli wodnej teryna będzie bardziej soczysta.
  • Wstaw formy na 1 godz. i 45 min do piekarnika. Po wyjęciu z pieca odstaw ją w spokojne miejsce na trzy kwadranse.
  • Podawaj w dużych plastrach z korniszonami i sałatą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pasztet wiejski, czyli teryna w boczku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
di1gkrw
di1gkrw
di1gkrw
di1gkrw
Więcej tematów
di1gkrw

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj