Pasztet wiejski, czyli teryna w boczku
Doskonała propozycja na świąteczny lub noworoczny stół. Teryna, czyli rodzaj pasztetu, pieczonego w kąpieli wodnej, podbije kubki smakowe wszystkich smakoszy. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Weź podłużną foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Na dnie i ściankach ułóż warstwę nachodzących na siebie plasterków boczku. Powinny wystawać sporo poza brzegi foremki, żeby można było nakryć nimi terynę z góry.
- Posiekaj drobno czosnek z cebulą oraz pietruszkę. Wymieszaj je z mięsem. Dodaj do tego jajko, oberwane listki tymianku. Mieszając dalej, wsyp bułkę, wlej oliwę i alkohol. Posól i posyp pieprzem.
- Kiedy dokładnie wyrobisz mięso (jak na kotlety mielone), przełóż je do foremki i zakryj od góry wystającymi kawałkami boczku.
- Przyciśnij ręką, żeby teryna utworzyła zbitą całość. Rzuć parę razy foremką z wysokości kilkunastu centymetrów o blat. Przykryj ją z góry paskiem folii aluminiowej.
- Podgrzej piekarnik do 180 stopni C. Włóż foremkę w większą blachę z wodą, która powinna sięgać do połowy wysokości foremki z mięsem. Dzięki kąpieli wodnej teryna będzie bardziej soczysta.
- Wstaw formy na 1 godz. i 45 min do piekarnika. Po wyjęciu z pieca odstaw ją w spokojne miejsce na trzy kwadranse.
- Podawaj w dużych plastrach z korniszonami i sałatą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze