Pasztet wiejski, czyli teryna w boczku

Doskonała propozycja na świąteczny lub noworoczny stół. Teryna, czyli rodzaj pasztetu, pieczonego w kąpieli wodnej, podbije kubki smakowe wszystkich smakoszy. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pasztet wiejski, czyli teryna w boczkuPasztet wiejski, czyli teryna w boczku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • kilka gałązek natki pietruszki (1 łyżka po posiekaniu)
  • 1 cebula
  • 200 g boczku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1/2 kg mielonej wieprzowiny
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 10 gałązek tymianku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka koniaku
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przepis

  • Weź podłużną foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Na dnie i ściankach ułóż warstwę nachodzących na siebie plasterków boczku. Powinny wystawać sporo poza brzegi foremki, żeby można było nakryć nimi terynę z góry.
  • Posiekaj drobno czosnek z cebulą oraz pietruszkę. Wymieszaj je z mięsem. Dodaj do tego jajko, oberwane listki tymianku. Mieszając dalej, wsyp bułkę, wlej oliwę i alkohol. Posól i posyp pieprzem.
  • Kiedy dokładnie wyrobisz mięso (jak na kotlety mielone), przełóż je do foremki i zakryj od góry wystającymi kawałkami boczku.
  • Przyciśnij ręką, żeby teryna utworzyła zbitą całość. Rzuć parę razy foremką z wysokości kilkunastu centymetrów o blat. Przykryj ją z góry paskiem folii aluminiowej.
  • Podgrzej piekarnik do 180 stopni C. Włóż foremkę w większą blachę z wodą, która powinna sięgać do połowy wysokości foremki z mięsem. Dzięki kąpieli wodnej teryna będzie bardziej soczysta.
  • Wstaw formy na 1 godz. i 45 min do piekarnika. Po wyjęciu z pieca odstaw ją w spokojne miejsce na trzy kwadranse.
  • Podawaj w dużych plastrach z korniszonami i sałatą.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀