Pieczeń
Pieczone mięso to doskonały pomysł na rodzinny obiad, święta lub inne uroczystości. Soczyste, kruche mięso z przypieczoną skórką smakuje zarówno na ciepło, podane w towarzystwie aromatycznego sosu, jak i na zimno, w roli wędliny na kanapki. Pieczenie mięsa to prawdziwa sztuka. Wystarczy jednak trzymać się kilku prostych zasad, by wspiąć się na kulinarne wyżyny.
Pieczeń – jak wybrać mięso
Do pieczenia wybieramy kawałek mięsa, który waży nie mniej niż 1 kg. Zbyt małe kawałki mięsa spowodują, że nie uda się uzyskać efektu chrupiącej skórki przy zachowaniu soczystego wnętrza - całość wyschłaby zbyt szybko. Pieczeń możemy przygotować z mięsa wieprzowego, wołowego, cielęciny, drobiu, dziczyzny czy jagnięciny.
Zanim włożymy mięso do piekarnika, musimy je odpowiednio przygotować, a więc zamarynować. Dzięki temu mięso zyska niepowtarzalny smak i aromat, a dodatkowo nie wyschnie podczas pieczenia. Najprostsza marynatę przygotujemy z oliwy (lub oleju), wymieszanego z musztardą, octem, sokiem z cytryny czy piwem. Do tego ulubione przyprawy – tymianek, cząber, rozmaryn, estragon, czosnek, słodka papryka, pieprz. Mięso nacieramy marynata i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Jeśli kawałek mięsa ma nieregularny kształt i istnieje zagrożenie, że "rozejdzie się" podczas pieczenia, warto związać go sznurkiem. Wówczas pieczeń stanie się bardziej zwarta. Dzięki temu unikniemy przesuszenia mięsa w środku.
Jeśli pieczemy chude mięsa, należy zawinąć je w plaster boczku lub słoniny. W trakcie pieczenia możemy również od czasu do czasu polewać mięso tłuszczem, który się z niego wytapia.
Optymalna temperatura pieczenia mięsa to 160-180 st. C. Na pierwsze 10-15 minut można nastawić ją na 200-220 st. C. Czas pieczenia mięsa zależy od tego, jak duża jest sztuka mięsa lub tuszka ptaka. Ogólnie przyjmuje się, że powinna być to 1 godzina na kilogram.
Po upieczeniu nie podawajmy potrawy od razu na stół. Odstawmy mięso na około 10-15 minut. W tym czasie temperatura wewnątrz się wyrówna, a wilgoć rozejdzie równomiernie.
Pieczeń – z czym podawać
Mięsna pieczeń doskonale komponuje się z aromatycznym sosem pieczeniowym lub grzybowym. Do niej podajemy opiekane ziemniaki, puree lub kaszę. Na talerzu nie może również zabraknąć ulubionej surówki. Oryginalnym dodatkiem do pieczonych mięs jest konfitura z żurawiny, borówek lub czerwonej cebuli.