Trwa ładowanie...
d1xzt0v
d1xzt0v

Pieczeń

Pieczeń, inaczej pieczone mięso, to doskonały pomysł na rodzinny obiad, święta lub inne uroczystości. Przepisy na pieczeń 123

Pieczone mięso to doskonały pomysł na rodzinny obiad, święta lub inne uroczystości. Soczyste, kruche mięso z przypieczoną skórką smakuje zarówno na ciepło, podane w towarzystwie aromatycznego sosu, jak i na zimno, w roli wędliny na kanapki. Pieczenie mięsa to prawdziwa sztuka. Wystarczy jednak trzymać się kilku prostych zasad, by wspiąć się na kulinarne wyżyny.

Pieczeń – jak wybrać mięso
Do pieczenia wybieramy kawałek mięsa, który waży nie mniej niż 1 kg. Zbyt małe kawałki mięsa spowodują, że nie uda się uzyskać efektu chrupiącej skórki przy zachowaniu soczystego wnętrza - całość wyschłaby zbyt szybko. Pieczeń możemy przygotować z mięsa wieprzowego, wołowego, cielęciny, drobiu, dziczyzny czy jagnięciny.

Zanim włożymy mięso do piekarnika, musimy je odpowiednio przygotować, a więc zamarynować. Dzięki temu mięso zyska niepowtarzalny smak i aromat, a dodatkowo nie wyschnie podczas pieczenia. Najprostsza marynatę przygotujemy z oliwy (lub oleju), wymieszanego z musztardą, octem, sokiem z cytryny czy piwem. Do tego ulubione przyprawy – tymianek, cząber, rozmaryn, estragon, czosnek, słodka papryka, pieprz. Mięso nacieramy marynata i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.

Jeśli kawałek mięsa ma nieregularny kształt i istnieje zagrożenie, że "rozejdzie się" podczas pieczenia, warto związać go sznurkiem. Wówczas pieczeń stanie się bardziej zwarta. Dzięki temu unikniemy przesuszenia mięsa w środku.

Jeśli pieczemy chude mięsa, należy zawinąć je w plaster boczku lub słoniny. W trakcie pieczenia możemy również od czasu do czasu polewać mięso tłuszczem, który się z niego wytapia.

Optymalna temperatura pieczenia mięsa to 160-180 st. C. Na pierwsze 10-15 minut można nastawić ją na 200-220 st. C. Czas pieczenia mięsa zależy od tego, jak duża jest sztuka mięsa lub tuszka ptaka. Ogólnie przyjmuje się, że powinna być to 1 godzina na kilogram.

Po upieczeniu nie podawajmy potrawy od razu na stół. Odstawmy mięso na około 10-15 minut. W tym czasie temperatura wewnątrz się wyrówna, a wilgoć rozejdzie równomiernie.

Pieczeń – z czym podawać
Mięsna pieczeń doskonale komponuje się z aromatycznym sosem pieczeniowym lub grzybowym. Do niej podajemy opiekane ziemniaki, puree lub kaszę. Na talerzu nie może również zabraknąć ulubionej surówki. Oryginalnym dodatkiem do pieczonych mięs jest konfitura z żurawiny, borówek lub czerwonej cebuli.

d1xzt0v
d1xzt0v
d1xzt0v
d1xzt0v