Schab pieczony w rękawie. Miękki i soczysty
Aromatyczny schab pieczony w rękawie w marynacie czosnkowo-musztardowej to gratka dla wszystkich smakoszy. Tak przygotowane mięso jest niezwykle delikatne i soczyste. Schab podany na ciepło będzie doskonały na obiad, natomiast na zimno sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Jest także doskonałym dodatkiem na wielkanocnym stole. Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- około 1-1,2 kg schabu
Marynata:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 3/4 łyżeczki papryki ostrej
- 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól (do smaku)
Dodatkowo:
- 2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć w misce, a następnie natrzeć nią uprzednio umyte i osuszone mięso. Tak przygotowany schab naszpikować ząbkami czosnku (zrobić małe nacięcia w mięsie i powsadzać w nie kawałki czosnku).
Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie schab wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 godz.) w 180 stopniach.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze