Najsmaczniejsze tymbaliki, czyli galaretki drobiowe z dodatkami
Tymbaliki, czyli drobiowe galaretki z warzywami, to danie popularne na pyszną, wytrawną przystawkę. Najlepiej przygotować je przy okazji gotowania wywaru na zupę. Nazwa potrawy pochodzi od słowa timbale (z francuskiego "kocioł"). Tymbaliki sprawdzą się na rodzinną imprezę czy świąteczny stół. Przepis prosto z bloga "Justmydelicious".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- ok. 1l bulionu drobiowego
- 2 filety z kurczaka
- ok. 1/2-3/4 szkl ugotowanej, pokrojonej w kostkę marchewki
- ok. 1/2-3/4 szkl ugotowanego zielonego groszku
- ok. 1/2-3/4 szkl kukurydzy z puszki
- kilka kawałków papryki marynowanej
- natka pietruszki
- ok. 2 łyżki żelatyny
W bulionie ugotuj piersi z kurczaka (lub po prostu w wodzie, odpowiednio ją doprawiając, dodając do niej warzywa, aby powstał aromatyczny bulion). Następnie wszystkie składniki odcedź. Foremki wypełnij warstwami warzyw, posiekanej natki i porwanego w dłoniach na mniejsze cząstki mięsa. Zalej je gorącym lub ciepłym bulionem zmieszanym z rozpuszczoną w nim żelatyną. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny w celu stężenia i gotowe.
Zobacz także: dyniowe świderki z ciasta francuskiego
src="https://d.wpimg.pl/1225411324--1923462947/sw.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze