Trwa ładowanie...
daywcq3
daywcq3
www.justmydelicious.com

Najsmaczniejsze tymbaliki, czyli galaretki drobiowe z dodatkami

Przepis

Tymbaliki, czyli drobiowe galaretki z warzywami, to danie popularne na pyszną, wytrawną przystawkę. Najlepiej przygotować je przy okazji gotowania wywaru na zupę. Nazwa potrawy pochodzi od słowa timbale (z francuskiego "kocioł"). Tymbaliki sprawdzą się na rodzinną imprezę czy świąteczny stół. Przepis prosto z bloga "Justmydelicious".

4.2
(5 głosów)
Oceń:
daywcq3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Najsmaczniejsze tymbaliki, czyli galaretki drobiowe z dodatkami
www.justmydelicious.com
Najsmaczniejsze tymbaliki, czyli galaretki drobiowe z dodatkami
Składniki
  • ok. 1l bulionu drobiowego
  • 2 filety z kurczaka
  • ok. 1/2-3/4 szkl ugotowanej, pokrojonej w kostkę marchewki
  • ok. 1/2-3/4 szkl ugotowanego zielonego groszku
  • ok. 1/2-3/4 szkl kukurydzy z puszki
  • kilka kawałków papryki marynowanej
  • natka pietruszki
  • ok. 2 łyżki żelatyny
Przepis

W bulionie ugotuj piersi z kurczaka (lub po prostu w wodzie, odpowiednio ją doprawiając, dodając do niej warzywa, aby powstał aromatyczny bulion). Następnie wszystkie składniki odcedź. Foremki wypełnij warstwami warzyw, posiekanej natki i porwanego w dłoniach na mniejsze cząstki mięsa. Zalej je gorącym lub ciepłym bulionem zmieszanym z rozpuszczoną w nim żelatyną. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny w celu stężenia i gotowe.
Zobacz także: dyniowe świderki z ciasta francuskiego

Najsmaczniejsze tymbaliki, czyli galaretki drobiowe z dodatkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
daywcq3

Podziel się opinią

1
Share
daywcq3
daywcq3

daywcq3
daywcq3
daywcq3