Trwa ładowanie...
d1zetuf
03-09-2021 12:03

Pita z jajkiem pół na pół, pastą z zielonego groszku i pieczonymi pomidorami

Przepis

Możemy się założyć, że tak przyrządzonych jajek jeszcze nie próbowaliście. Pita, ugotowane na twardo jajka, aromatyczne pieczone pomidory i pasta z zielonego groszku. Brzmi pysznie? Przetestujcie przepis na śniadanie.

d1zetuf
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot: Mateusz Torbus
Składniki
  • 2 pity
  • 2 jajka
  • pasta z zielonego groszku:
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki chili bez pestek
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • sól

Pieczone pomidory:

  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 szalotki
  • 2 łyżeczki sumaku
  • garść kolendry
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
Przepis
  • Jajka ugotuj pół na pół. Groszek wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj przez 2 minuty. Odcedź. Do blendera wsyp groszek, dodaj sok i startą skórkę z cytryny, czosnek, oliwę i pulsacyjnie zblenduj na grudkowatą masę.
  • Chili drobno pokrój i dodaj do groszkowej masy. Posól do smaku. Na patelni rozgrzej oliwę. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wybierz łyżeczką miąższ z pestkami. Pokrój w centymetrową kostkę i wrzuć na oliwę. Smaż 4 minuty.
  • Szalotki pokrój w drobną kostkę. Kolendrę i natkę grubo posiekaj i odłóż po łyżce na później.
  • Ostudzone pomidory wymieszaj z oliwą, szalotkami, sumakiem, kolendrą i pietruszką.
  • Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Pity podgrzej w tosterze.
  • Jajka pokrój na ćwiartki. Przekrój pitę na pół, rozchyl kieszonkę, posmaruj ją pastą z groszku, włóż ćwiartki jajka, pomidory, posyp obficie kolendrą i pietruszką. Podawaj od razu. Jeśli nie masz pity, to możesz użyć zwykłej bułki i opiec ją w piekarniku.

Przepis pochodzi z książki Zofii i Katarzyny Pilitowskich "Jajko. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pita z jajkiem pół na pół, pastą z zielonego groszku i pieczonymi pomidorami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zetuf
d1zetuf
d1zetuf
d1zetuf
Więcej tematów
d1zetuf

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj