Pita z jajkiem pół na pół, pastą z zielonego groszku i pieczonymi pomidorami
Możemy się założyć, że tak przyrządzonych jajek jeszcze nie próbowaliście. Pita, ugotowane na twardo jajka, aromatyczne pieczone pomidory i pasta z zielonego groszku. Brzmi pysznie? Przetestujcie przepis na śniadanie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 2 pity
- 2 jajka
- pasta z zielonego groszku:
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- ½ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryczki chili bez pestek
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- sól
Pieczone pomidory:
- 2 dojrzałe pomidory
- 2 szalotki
- 2 łyżeczki sumaku
- garść kolendry
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- Jajka ugotuj pół na pół. Groszek wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj przez 2 minuty. Odcedź. Do blendera wsyp groszek, dodaj sok i startą skórkę z cytryny, czosnek, oliwę i pulsacyjnie zblenduj na grudkowatą masę.
- Chili drobno pokrój i dodaj do groszkowej masy. Posól do smaku. Na patelni rozgrzej oliwę. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wybierz łyżeczką miąższ z pestkami. Pokrój w centymetrową kostkę i wrzuć na oliwę. Smaż 4 minuty.
- Szalotki pokrój w drobną kostkę. Kolendrę i natkę grubo posiekaj i odłóż po łyżce na później.
- Ostudzone pomidory wymieszaj z oliwą, szalotkami, sumakiem, kolendrą i pietruszką.
- Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Pity podgrzej w tosterze.
- Jajka pokrój na ćwiartki. Przekrój pitę na pół, rozchyl kieszonkę, posmaruj ją pastą z groszku, włóż ćwiartki jajka, pomidory, posyp obficie kolendrą i pietruszką. Podawaj od razu. Jeśli nie masz pity, to możesz użyć zwykłej bułki i opiec ją w piekarniku.
Przepis pochodzi z książki Zofii i Katarzyny Pilitowskich "Jajko. Znakomite i nieskomplikowane przepisy z jajkiem w roli głównej"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze