Trwa ładowanie...
d1tipwr
13-12-2017 10:36

Miodowy piernik z suszonymi śliwkami. Zapach ciasta wypełni cały dom

Przepis

Korzenne ciasto, suszona śliwka i obowiązkowy miód. Taki zestaw sprawi, że z prostymi dodatkami upieczemy piernik idealny. Polewa z gorzkiej czekolady dopełni całość i sprawiają, że wypiek ładnie się prezentuje. Owoce wcześniej warto namoczyć w rumie, co podkręci smak ciasta. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d1tipwr
2.6
(20 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki
  • 120 g miodu
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kardamonu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 300 g mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 200 g suszonych śliwek (można je wcześniej namoczyć w rumie)

Do ozdoby:

  • 100 g gorzkiej czekolady na polewę
  • 2 łyżki masła do polewy
  • płatki migdałowe
Przepis

Włożyć do rondelka miód, masło i przyprawy. Podgrzewać, aż masło i miód się roztopią, wymieszać. Zdjąć z ognia. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Do korzennej masy dodać sodę, wymieszać i wlać ją do jajek. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Wlać mleko i wsypać resztę mąki, wymieszać. Śliwki pokroić, obtoczyć odrobinę w mące i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Czekoladę razem z masłem roztopić na parze, wymieszać. Polać nią wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.
Zobacz także: bogaty keks angielski

Polecamy wideo "Małej Cukierenki": kruche ciasteczka z witrażem

Miodowy piernik z suszonymi śliwkami. Zapach ciasta wypełni cały dom
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1tipwr
d1tipwr
d1tipwr
d1tipwr
Więcej tematów
d1tipwr