Miodowy piernik z suszonymi śliwkami. Zapach ciasta wypełni cały dom
Korzenne ciasto, suszona śliwka i obowiązkowy miód. Taki zestaw sprawi, że z prostymi dodatkami upieczemy piernik idealny. Polewa z gorzkiej czekolady dopełni całość i sprawiają, że wypiek ładnie się prezentuje. Owoce wcześniej warto namoczyć w rumie, co podkręci smak ciasta. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 120 g miodu
- 50 g masła
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kardamonu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 300 g mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 200 g suszonych śliwek (można je wcześniej namoczyć w rumie)
Do ozdoby:
- 100 g gorzkiej czekolady na polewę
- 2 łyżki masła do polewy
- płatki migdałowe
Włożyć do rondelka miód, masło i przyprawy. Podgrzewać, aż masło i miód się roztopią, wymieszać. Zdjąć z ognia. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Do korzennej masy dodać sodę, wymieszać i wlać ją do jajek. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Wlać mleko i wsypać resztę mąki, wymieszać. Śliwki pokroić, obtoczyć odrobinę w mące i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Czekoladę razem z masłem roztopić na parze, wymieszać. Polać nią wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi.
Zobacz także: bogaty keks angielski
src="https://d.wpimg.pl/1134751713--604360937/kek.jpg"/>
Polecamy wideo "Małej Cukierenki": kruche ciasteczka z witrażem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze