Warstwowe ciacho z czekoladą i owocami
"Mocno czekoladowe ciasto, które przekona do siebie najbardziej wybredne podniebienia. Dość łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego" - czytamy na blogu "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 szklanka cukru
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub jagód
- 250 g margaryny
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 cytryna
Masa:
- 200 g gorzkiej czekolady roztopionej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 500 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki żelatyny
- kieliszek rumu
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, dalej ucierać. Dołożyć mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto wyłożyć do dwóch blaszek 25 cm na 30 cmupiec w 180 stopniach około 20 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Przygotować 1/2 szklanki wody z cytryną, dodać 1/2 kieliszka rumu, nasączyć ciasta. Mleko zagotować z 1/2 szklanki cukru. Margarynę utrzeć, dodać wystudzoną czekoladę i mleko, 1/2 kieliszka rumu, wymieszać. Ciasto pierwsze posmarować dżemem, wyłożyć masę, wstawić do lodówki. Żelatynę wymieszać z ciepłą wodą, jogurt zmiksować z cukrem, dodać żelatynę. 1/2 kremu jogurtowego wylać na ciasto, przykryć drugim blatem. Na wierzch rozsmarować pozostały krem. Udekorować startą czekoladą, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze