Trwa ładowanie...
df0rco1
17-12-2017 16:52

Marchewkowy miodny kuch. Świąteczny specjał z Kaszub

Przepis

Wyobrażając sobie dania wigilijne mamy zazwyczaj na myśli barszczyk, karpia, pierogi z kapustą czy kutię. Są jednak potrawy, które są charakterystyczne wyłącznie dla danych regionów kraju i nie występują nigdzie indziej. Do takich potraw należy kaszubski miodny kuch, czyli ciasto podobne do piernika z dodatkiem marchewki, miodu i bakalii. Sprawdzony przepis z bloga "Tanio-Szybko-Smacznie".

df0rco1
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
tanio-szybko-smacznie.pl
Źródło: tanio-szybko-smacznie.pl
Składniki
  • 100 g marchewki mrożonej
  • 4 jajka
  • 220 g cukru
  • 2 łyżki naturalnego miodu (wykorzystany miód akacjowy)
  • 350 g mąki (wykorzystana mąka orkisz biała ale może być również pszenna)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub cynamonu
  • 200 ml oleju (najzdrowszy kokosowy)
  • ok. 100 g mieszanych bakalii do dekoracji.

Polewa:

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 100 g serka mascarpone.
Przepis

Zmrożoną marchewkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 4 minuty. Dobrze odcedzamy i miksujemy za pomocą blendera. Odciskamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym (można to zrobić nawet trzykrotnie, gdyż im więcej będzie wody w marchewce, tym większe prawdopodobieństwo, że zrobi nam się zakalec).

Jajka ucieramy z cukrem w mikserze na puszystą masę, dodajemy miód i miksujemy przez chwilę. Po trochu dosypujemy przesianej mąki zmieszanej z sodą i przyprawą piernikową. Małym strumieniem dolewamy olej cały czas miksując. Dodajemy puree z marchewki i ponownie miksujemy. Ciasto wlewamy do niedużej keksówki (27-30 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.

W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę. Dodajemy do niej ogrzany, również w kąpieli wodnej, serek mascarpone. Serek powinien być ciepły inaczej czekolada może się zważyć. Po upieczeniu studzimy ciasto i dopiero wtedy polewamy ciepłą polewą czekoladową oraz dekorujemy bakaliami.
Zobacz również: tarta gruszkowa

Polecamy wideo: właściwości lecznicze miodu

Marchewkowy miodny kuch. Świąteczny specjał z Kaszub
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj